„Prin aceste proiecte, al căror beneficiar este Ministerul pentru Mediul de Afaceri, sprijinim întreprinderile să se dezvolte și să creeze locuri de muncă în România. Estimăm că, după finalizarea activităților, minim 2.100 microîntreprinderi şi întreprinderi mici şi mijlocii vor beneficia de sprijin, fiind create si menținute minim 4.200 locuri de muncă“, a declarat Marius Nica, ministrul delegat pentru Fonduri Europene.
Programul a fost demarat în 2017 cu promisiunea alocării unui buget total de 1,7 mld. lei, bani din care s-ar fi oferit finanţare unui număr de cel mult 10.000 de firme mici şi mijlocii noi. În urma înscrierilor, s-au calificat circa 8.400 de firme, însă Guvernul a alocat numai 700 mil. lei acestui program. Ulterior, ministrul de finanţe a retras circa 30 mil. lei din această sumă, iar fondurile rămase au început să fie distribuite abia din septembrie. Astfel, până la sfârşitul anului trecut, au primit bani 111 beneficiari ai programului, din totalul de 8.400. Această situaţie a creat nemulţumiri în rândul antreprenorilor înscrişi.
Beneficiarii finali ai finanțărilor sunt microîntreprinderi sau întreprinderi mici şi mijlocii (persoane juridice) cu profil non-agricol, din zonele urbane, cu mai puțin de un an de funcționare, selectate pentru finanțare din ajutorul de minimis conform metodologiei prezentate în proiect, care activează într-una dintre cele șapte regiuni de dezvoltare mai puțin dezvoltate. În plus, activitatea pentru care primesc sprijin trebuie să corespundă unui cod CAEN menționat ca eligibil conform schemei de ajutor de minimis aprobată printr-un ordin al Ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.