Bugetul schemei de ajutor pentru susținerea producției de usturoi a fost suplimentat
Guvernul a decis să suplimenteze luni resursele financiare necesare pentru achitarea obligațiilor de plată către beneficiarii schemei de ajutor de minimis în cadrul Programului de susținere a producției de usturoi. Astfel, suma a fost majorată de la 29.700.000 lei la 41.200.490 lei (echivalentul în euro de la 6.001.200 euro la 8.325.000 euro).
O hotărâre privind modificarea Hotărârii de Guvern nr. 393/2023, care a aprobat schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de usturoi” și a stabilit măsuri de verificare și control pentru anul 2023, a fost adoptată pentru a asigura plata pentru întreaga suprafață eligibilă plantată cu usturoi în cadrul Programului.
Actul normativ aduce două modificări importante pentru a se asigura că se plătește întreaga suprafață eligibilă cultivată cu usturoi în cadrul Programului. Astfel, 1.964 de beneficiari care cultivă 2.775 hectare vor primi 3.000 euro/hectarul cultivat cu usturoi.
Această decizie implică o creștere a resurselor financiare necesare pentru achitarea obligațiilor de plată către beneficiarii schemei de ajutor de minimis înscriși în Program, de la 29.700.000 lei la 41.200.490 lei (echivalentul în euro de la 6.001.200 euro la 8.325.000 euro), conform comunicatului emis de Guvern. Totodată, s-a extins termenul de plată al sumelor reprezentând ajutoare de minimis pentru beneficiari, de la 15 decembrie 2023 la 29 decembrie 2023.
Procedura de implementare pentru programul de accelerare a dezvoltării IMM-urilor, publicată
Pe de altă parte, amintim că, procedura de implementare a schemei de ajutor de minimis prevăzută în cadrul Programului de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii a fost publicată recent în Monitorul Oficial.
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a subliniat că societățile eligibile în cadrul programului includ cele care desfășoară activități autorizate în domenii precum construcții, servicii informatice, domenii științifice și tehnice, activități ale agențiilor turistice și a tur-operatorilor, precum și activități referitoare la sănătatea umană.
Această măsură de sprijin se adaugă programelor existente de microindustrializare, comerț și servicii, acoperind astfel finanţarea tuturor activităţilor eligibile din economia naţională. Scopul este să ofere şanse de dezvoltare egale tuturor întreprinderilor româneşti care doresc să acceseze schemele de ajutor dedicate lor.
Investițiile eligibile acoperă diverse domenii, inclusiv echipamente tehnologice precum mașini, utilaje și instalații de lucru, soluții și sisteme de eficientizare energetică, echipamente pentru colectarea, reciclarea și reutilizarea deșeurilor industriale, achiziția de autoutilitare și autovehicule speciale sau de spații de lucru și producție, precum și realizarea de site-uri de prezentare a activității.
Înscrierile în program vor avea loc online și vor fi anunțate ulterior, conform comunicatului emis de MEAT.