Vești bune pentru următorii români!
Declarația lui Dan Cărbunaru a fost făcută după ședința de miercuri, 15 decembrie, a Executivului. Totodată, acesta a explicat că fondurile alocate au fost majorate cu 187,963 milioane lei.
„Prin actul normativ aprobat astăzi de Guvern, sunt completate sumele necesare pentru plata către fermieri a ajutorului de stat pentru motorina utilizată pe trimestrul III al anului 2021, majorându-se cu 187,963 milioane lei fondurile alocate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
De asemenea, acesta a completat că APIA va începe efectuarea plăţilor, fiind vorba de o creştere de la 569 la 757 de milioane de lei. Potrivit celor spuse de Dan Cărbunaru a fost adoptată şi ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din sistemul administraţiei penitenciare, o hotărâre privind aprobarea bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2022.
Fermierii români au nevoie de ajutor
Amintim că premierul Nicolae Ciucă și ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au vizitat în ziua de 29 noiembrie o fermă de crescut pui din localitatea Frânceşti şi o fabrică de nutreţuri combinate din localitatea Băbeni, judeţul Vâlcea. În urma vizitei respective, Nicolae Ciucă a subliniat că „fermierii români au nevoie de ajutor”.
„Am discutat despre principalele provocări şi probleme pe care le întâmpină fermierii, precum şi despre modalităţile concrete de remediere a acestora. Am vrut să văd o companie care gestionează întregul lanţ de producţie a cărnii de pasăre, plecând de la cultivarea cerealelor, producţia de furaje pentru asigurarea unei alimentaţii sănătoase şi controlate a păsărilor, reproducţie, creşterea puilor, abatorizare, tranşare, ambalare şi distribuţie la nivel naţional şi internaţional”, a declarat Nicolae Ciucă.
De asemenea, acesta a mai spus că sunt necesare proiecte pe termen mediu şi lung care să ajute dezvoltarea în domeniu agriculturii şi a anunţat că împreună cu ministrul Agriculturii a convenit să stabilească un mecanism de dialogare cu fermierii şi agricultorii români.
„Fermierii români au nevoie de ajutor pentru ca atât legislaţia, cât şi mecanismele de finanţare să le permită dezvoltarea afacerii, în beneficiul consumatorului român, precum şi pentru a le deschide oportunităţile oferite de Piaţa Unică europeană. Pentru a reuşi acest lucru, avem nevoie de previziune şi proiecte pe termen mediu şi lung, coerenţă în procesul de planificare şi o stabilire a priorităţilor. Am convenit cu ministrul Agriculturii să stabilim un mecanism de consultare permanentă cu structurile asociative reprezentative ale fermierilor şi agricultorilor români, a căror voce trebuie să fie ascultată când luăm decizii care îi privesc”, a conchis premierul.