Guvernul a majorat valoarea tichetului de masă cu 14 bani. Astfel, salariatul va primi, pentru 20 de zile lucrate efectiv într-o lună, un plus de 2,8 lei. Un ordin comun publicat în Monitorul Oficial de Ministerele Finanțelor și Muncii arată că valoarea unui tichet de masă va ajunge la 40,18 lei.
Guvernul a majorat valoarea tichetului de masă cu 14 bani
Această creștere vine după ce, începând cu 1 ianuarie 2024, bonurile de masă au fost supuse unei suprataxări prin Legea 296/2023. Astfel, companiile care acordă tichete de masă angajaților vor plăti și contribuția la sănătate (CASS) de 10% pentru acestea.
În ciuda acestei suprataxări, bonurile de masă rămân o opțiune populară pentru angajatori, fiind preferate în locul unei creșteri salariale directe, având în vedere că sunt scutite de contribuția de asigurări sociale (CAS) de 25%.

Bonurile de masă pot fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare
Bonurile de masă pot fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare, iar salariații primesc, lunar, un număr de tichete egal cu zilele lucrate efectiv. De asemenea, tichetele de masă pe card permit angajaților să efectueze plăți sub sau peste valoarea nominală a bonului, fără a fi nevoie să se limiteze strict la suma de 40,18 lei.
În ceea ce privește modalitatea de acordare, angajatorul transferă lunar valoarea tichetelor de masă angajaților, în funcție de numărul de zile lucrate. Astfel, fiecare salariat primește tichete în funcție de zilele de muncă din luna respectivă.
Bonurile de masă sunt un beneficiu extrasalarial tot mai frecvent acordat în România
Amintim că tichetele de masă reprezintă un beneficiu extrasalarial tot mai frecvent acordat în România, reglementat prin Legea nr. 165/2018. Potrivit definiției legale, tichetele de masă sunt bilete de valoare acordate angajaților lunar, având rolul de alocație individuală de hrană. Ele pot fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau pentru cumpărarea de produse alimentare, în unități autorizate care au încheiat contracte cu emitenții de tichete.
Din anul 2021, toate tichetele de masă se emit exclusiv pe suport electronic, conform modificărilor legislative. Cu toate acestea, din 2024, angajații pot solicita și un dispozitiv fizic (card), chiar dacă angajatorul a optat inițial pentru format virtual. Astfel, se oferă flexibilitate în utilizare, inclusiv pentru achiziții online de alimente.