Schimbările legislative adoptate au în vedere declararea copiilor ca adoptabili mult mai repede. Astfel, dacă în acest moment un copil petrece în sistem câţiva ani, în viitor vor fi declaraţi adoptabili după un an.
„Acum, un copil petrece în jur de şase ani şi jumătate în centrele de plasament sau cinci ani în sistem de asistenţă maternală. Prin noile reglementări, în cazul în care un copil are părinţi necunoscuţi, la 30 zile de la emiterea certificatului de naştere va fi declarat adoptabil.
În plus, în cazul copiilor pentru care părinţii nu manifestă nici un interes timp de un an, va fi declarat adoptabil. Astfel, dacă părinţii nu fac eforturi pentru a-l prelua în familie şi nu respectă programul de intervenţie stabilit cu autorităţile, după un an, copilul poate fi adoptat”, a spus Bogdan Panait, şeful Oficiului Român pentru Adopţii.
După adopţie, familia care a adoptat copilul va fi monitorizată de reprezentanţii statului timp de doi ani.
Noile reglementări nu schimbă legislaţia existentă în domeniul adopţiilor internaţionale. „Guvernul a decis, la cererea primului-ministru, să fie menţinute reglementările în vigoare privind adopţiile internaţionale, fiind astfel modificate doar procedurile legate de adopţiile interne”, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean.
 
„Un străin poate adopta un copil român numai dacă face dovada faptului că domiciliază în România timp de cinci ani sau că a investit cel puţin un milion de euro în ţara noastră”, a arătat Panait.
El a precizat că în acest moment sunt în sistem 67.000 de copii. „Dintre aceştia 23.000 sunt în centrele de plasament, iar aproximativ 20.000 la asistenţii maternali”, a spus şeful ORA. Restul copiilor din sistem sunt fie în plasamnt la rude până la gradul IV, fie incluşi în alte forme de protecţie.
În ceea ce priveşte numărul adopţiilor, Panait a precizat că anual se fac, în medie, 1.200 de adopţii, iar în 2009 şi 2010 cifra a urcat la 1.700.