Guvernul României a aprobat, în şedinţa in 27 august 2008, modificarea şi completarea Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, cu scopul corectării deficienţelor existente în legislaţia actuală.
Emiterea autorizaţiilor de construire se va face direct, ca regulă generală în baza prevederilor Planului Urbanistic General pentru zonele pentru care există reglementări privind regimul juridic, economic şi tehnic al imobilelor. Planul Urbanistic General va identifica în mod obligatoriu zonele cu reglementări ce nu pot fi modificate prin Planuri urbanistice zonale sau de detaliu, va conţine lista principalelor proiecte de dezvoltare şi restructurare, va stabili şi delimita zonele cu interdicţie temporară şi definitivă de construire, va prevedea zonele în care se preconizează operaţiuni urbanistice de regenerare urbană. De asemenea, Coeficientul de utilizare a terenului (CUT) mai mare de 4 se va stabili numai prin Planul Urbanistic General şi regulamentul local de urbanism.
De asemenea, PUZ se va elabora numai după emiterea unui aviz de oportunitate eliberat de administraţia publică locală, care va prevedea teritoriul ce urmează a fi reglementat, funcţiunile admise, reglementări obligatorii şi dotări de interes public necesare. Acesta va putea modifica reglementări din Planul Urbanistic General cu privire la regimul de construire, înălţimea maximă admisă, Coeficientul de utilizare a terenului (CUT) şi retragerea clădirilor faţă de aliniament.
PUZ va putea modifica părţi ale Unităţii teritoriale de referinţă în limita unui Coeficient de utilizare a terenului (CUT) de maxim 20% faţă de cel aprobat iniţial. Vor putea fi realizate modificări ale Coeficientului de utilizare a terenului (CUT) de peste 20% faţă de cel aprobat numai prin refacerea PUZ la nivelul întregii unităţi teritoriale de referinţă şi numai la iniţiativa autorităţii administraţiei publice locale competente.
Planul Urbanistic General se va elabora în baza strategiei de dezvoltare a localităţii şi se va corela cu bugetul şi programele de investiţii publice ale localităţii, in vederea implementării prevederilor obiectivelor de utilitate publică.
„Eficienţa acestor măsuri legislative este condiţionată de aplicarea lor de către autorităţile administraţiei publice locale şi instituţiile cu atribuţii de control.”, a declarat László BORBÉLY, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor.
Sursa: Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor