„Avem nişte promisiuni că de mâine se schimbă ceva pe RCA. Ne-au spus că nu pot da Ordonanţă de Urgenţă în acest moment. Vom avea marţi, la ASF, o nouă întâlnire. Sunt dezamăgit, pentru că nu se poate scoate supra-acciza pe loc, însă (vicepremierul Vasile Dîncu – n. r.) a spus că nu are nicio împuternicire pentru aşa ceva. Am cerut şi să fim asiguraţi în Europa şi ni s-a răspuns că au în vedere acest lucru”, a afirmat Ghişa. Oficialul nu a vorbit însă despre posibilitatea Guvernului de a interveni printr-un act normativ asupra unui preț al RCA stabilit de companii private.
În ceea ce priveşte drepturile de autor, Ghişa a spus că vicepremierul Vasile Dîncu a dat asigurări că va vorbi la ORDA şi se va încerca introducerea în taxa de înmatriculare a sumei pentru drepturile de autor o singură dată şi că probabil va fi de 100 de euro, ca în Europa.
Mitingul transportatorilor s-a încheiat fără incidente, în jurul orei 15,00, când protestatarii au început să elibereze zona.
Câteva mii de transportatori au protestat în Piaţa Victoriei, începând cu ora 9,30, cu autobuze, autocare şi taxiuri etc., pentru reducerea valorilor RCA şi eliminarea supra-accizei din preţurile carburanţilor, începând cu data de 1 ianuarie 2016. La ora 12,00, o delegaţie a protestatarilor a fost chemată la discuţii, la Palatul Victoria, cu vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Victoria-Violeta Alexandru, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Cornel Coca Constantinescu, şi reprezentanţi ai asiguratorilor.
Protestul a fost organizat de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), împreună cu Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002), Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI), Asociaţia Naţională a Transportatorilor şi Taximetriştilor Independenţi (ANTTI) şi Asociaţia Operatorilor de Transport (APULUM).
Transportatorii solicită intervenţia autorităţii pentru un cost al primei RCA suportabil de către transportatori, în condiţiile în care tariful RCA a ajuns să crească cu peste 300% în ultimele şase luni pentru activitatea de transport persoane şi transport marfă, inclusiv taxi, precum şi eliminarea supra-accizei, începând cu data de 1 ianuarie 2016.
De asemenea, transportatorii cer 'intervenţia Guvernului României pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligaţi să plătească sume enorme pentru drepturile de autor, deşi obiectul lor de activitate îl constituie transportul de persoane, şi nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale în autobuze, taxiuri'.
'Solicităm sprijin pentru modificarea Legii 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, astfel încât operatorii de transport să fie exoneraţi de obligaţia de a plăti lunar drepturile de autor numai pentru simplul fapt că autovehiculul este dotat cu un aparat de radio. Să se procedeze ca în Uniunea Europeană, să fie plătită o singură taxă la înmatricularea autovehiculului care va fi folosit la activitatea de transport persoane', se menţionează în comunicat.
Totodată, transportatorii solicită urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate şi aprobate în Comisiile de dialog social (modificarea HG 69), documente care ar trebui înaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare.
Sursa: Agerpres