Guvernul a semnat zece contracte noi pentru extinderea rețelelor de gaze naturale cu 1000 km

Sursă: Dreamstime

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat miercuri, 15 iunie, că au fost semnate zece contracte noi pentru extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.

În curând, peste 46.000 de gospodării, agenți economici și instituții publice din 29 de unități administrativ teritoriale aflate în Bihor, Călărași, Constanța, Hunedoara, Olt, Sibiu și Suceava vor beneficia de extinderea rețelelor de distribuție de gaze naturale.

De altfel, în urma semnării celor zece contracte, rețeaua de transport și distribuție a gazelor naturale va fi extinsă cu aproximativ 1000 de kilometri.

MIPE a semnat zece contracte noi pentru extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale

„Prin Programul Operațional Infrastructură Mare, comunitățile locale au acces la finanțare pentru proiecte esențiale de modernizare, din bani europeni. În zonele rurale ale României, lipsa accesului la utilități încă afectează atât calitatea vieții oamenilor, cât și nivelul de dezvoltare economică.

Cele 10 contracte de finanțare semnate astăzi se adaugă celor deja încheiate recent pentru a oferi acestor comunități șansa de a reduce decalajele față de alte zone din România și față de alte țări europene.

Mesajul nostru către autoritățile locale este acela de a valorifica la maximum această șansă de construi proiecte durabile pentru comunitățile lor, cu bani europeni”, a declarat miercuri Carmen Moraru, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, potrivit unui comunicat de presă emis de MIPE.

Potrivit sursei citate, valoarea totală a contractelor semnate miercuri depășește 783 milioane de lei. Ele se adaugă celorlalte cinci contracte semnate marți, în valoare totală de 457 milioane de lei. Pe scurt, valoarea totală a celor 15 contracte semnate ajunge la 1,23 miliarde lei.

Amintim faptul că, până la începutul lunii iunie, Comisia Europeană a rambursat statului român circa cinci miliarde de euro în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.

România a început deja să extragă gaze din Marea Neagră

Compania Black Sea Oil & Gas SA (BSOG) și partenerii săi de concesiune (Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia) au spus că miercuri după-amiaza, 15 iunie 2022, s-a dat startul producției de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia şi introducerii primelor gaze în Sistemul Naţional de Transport.

În prezent, companiile estimează o producție de 0,5 miliarde de metri cubi de gaze. Producţia la platou va fi de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze pe an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viaţă estimați pentru zăcămintele Ana şi Doina.

Proiectul Midia este primul proiect nou de dezvoltare a gazelor naturale

Proiectul Midia este primul proiect nou de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre din ultimii 30 de ani și singurul proiect ȋn dezvoltare aflat în derulare în prezent.

Acesta constă în cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana), o platformă de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana şi o conductă submarină de 126 km care asigură transportul gazelor până la noua staţie de tratare a gazelor („STG”) din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Gazele tratate sunt livrate în sistemul național la staţia de măsurare a gazelor aflată în incinta STG.