„Reprezentanţii Guvernului şi cei din industria HORECA vor lucra, în cadrul unui grup comun, un set de reguli de protecţie sanitară, care să fie aplicat în unităţile de servire – restaurante – în perspectiva reluării activităţii acestora, atunci când evoluţia epidemiologică o va permite”, transmite Guvernul pe Facebook.

Premierul Ludovic Orban a menţionat că scopul acestui demers comun este ca împreună, autorităţi şi sectorul HORECA, să lucreze „pentru siguranţa clienţilor şi pentru a le oferi încredere că atunci când restaurantele îşi vor relua activitatea serviciile vor fi oferite în condiţii de protecţie şi nu va exista riscul îmbolnăvirilor”.

Măsurile de sprijinire a turismului

„Reprezentanţii HORECA au apreciat măsurile de sprijinire a turismului cuprinse în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică şi au oferit sprijinul şi expertiza pentru pregătirea punerii lor în aplicare”, mai menţionează Guvernul.

Reprezentanţii HORECA au avut joi o întâlnire, la Palatul Victoria, cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela şi şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

O gură de oxigen pentru industria HoReCa

Elena Geageac, Senior Manager Taxe Directe, și Anca Preda, Consultant Senior Taxe Directe, Deloitte România au scris o opinie în legătură cu modul de aplicare al noilor facilități fiscale din domeniul HORECA.

„Pentru a stimula investițiile în acest domeniu, un alt subiect care ar trebui tratat cu prioritate de către autorități este cel referitor la faptul că jucătorii din HoReCa, plătitori de impozit specific, nu pot beneficia de directiva europeană privind sistemul comun de impozitare aplicabil societăților-mamă și filialelor, ca orice alt contribuabil, în cazul distribuirii de dividende către societatea mamă, care prevede exceptarea dividendelor de la impozitare.

Astfel, ținând cont de interesul manifestat pentru această industrie, autoritățile ar putea completa măsurile de sprijin pentru contribuabilii din domeniu prin corectarea legislației fiscale în vederea eliminării discriminării în ceea ce privește aplicarea directivei, cauzată de regimul fiscal aplicabil jucătorilor din industria HoReCa. În acest fel, ar putea stimula companiile-mamă nerezidente să acorde o mai mare importanță investițiilor în afacerile din România.”