Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului, a anunțat joi că Executivul va acorda despăgubiri populaţiei afectate de inundaţiile recent întâmplate în România. Comisiile de evaluare a pagubelor produse de inundaţii au fost constituite la nivelul prefecturilor.
Guvernul a aprobat, joi, acordarea de despăgubiri în sumă de 5.000.000 lei pentru populaţia afectată de inundaţiile din 29 de judeţe, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.
„La propunerea Ministerului Muncii, a fost adoptat un proiect de hotărâre de guvern pentru acordarea unor despăgubiri populaţiei afectate de inundaţiile recent întâmplate în România. Vorbim despre inundaţiile din aproximativ 29 de judeţe.
Comisiile de evaluare a pagubelor
Valoarea acestor despăgubiri este de 5 milioane lei pentru populaţia afectată de aceste inundaţii”, a afirmat Dancă, după şedinţa Executivului.
În context, Premierul Ludovic Orban a precizat miercuri că a fost luată măsura de constituire la nivelul prefecturilor a comisiilor de evaluare a pagubelor produse de inundaţii, pentru a se interveni cât mai repede cu fonduri pentru reparaţii şi despăgubirea oamenilor ale căror proprietăţi au fost afectate, subliniind că Guvernul poate apela şi la fonduri europene în aceste cazuri.
Guvernul are la fondul de rezervă suma de 1,4 miliarde lei.
Întrebat ce se întâmplă cu oamenii care nu au casele asigurate, prim-ministrul a spus: „Ştiţi foarte bine că întotdeauna am găsit soluţii pentru a nu lăsa oamenii la necaz. Ne-am mobilizat şi am căutat să nu lăsăm oamenii fără acoperiş deasupra capului. Vom interveni. De exemplu, în Aiud sunt trei case avariate, cu siguranţă reparaţiile lor vor fi susţinute”.
Riscuri în mai multe zone
”Exceptând riscul care există pe Prut, există riscuri şi în alte zone, dar sunt foarte greu de anticipat locurile unde se pot produce, pentru că, din cauza unor fenomene de instabilitate meteo, precipitaţii foarte abundente, cu o cantitate de până la 80 de litri, se pot crea local, pe anumite pârâuri, inundaţii.
Este important că tendinţa va fi, în nordul Moldovei, începând de mâine, să se reducă instabilitatea atmosferică şi riscul de precipitaţii cu căderi foarte abundente de apă”, a explicat Orban.
Premierul a arătat că riscul cel mai mare de inundații în perioada imediat următoare este pe Prut, râu pe unde va intra o viitură din Ucraina. El a precizat că cea mai expusă parte este cea până la barajul de la Stânca Costeşti.