Guvernul a adoptat hotărârea privind suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului pe anul 2023, pentru Secretariatul de Stat pentru Culte. Decizia a fost luată în vederea susţinerii activităţilor cultelor.

Guvernul a suplimentat bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte

Executivul a informat că suma se alocă din Fondul de rezervă bugetară, prevăzut în bugetul de stat pe 2023.

„Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului pentru Secretariatul General pentru Culte cu suma de 30 milioane lei. Fondurile alocate sunt pentru sprijinirea financiară a lucrărilor de construire şi reparare a lăcaşurilor de cult, precum şi pentru alte activităţi desfăşurate de către unităţile de cult aparţinând cultelor religioase din România. Suma se alocă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023”, a informat Executivul într-un comunicat.

Bani publici pentru bisericile din România

Amintim că decizia a venit după ce Klaus Iohannis a promulgat în ziua de 12 decembrie legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 82/2001.

Aceasta vizează stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România.

De asemenea, actul normativ prevedere acordarea de mai multe posibilităţi pentru statul român și autorităţile administraţiei publice locale. Acestea vor putea să aloce fonduri pentru construirea şi repararea:

  • sediilor administrative ale protopopiatelor şi parohiilor;
  • cimitirelor;
  • sediilor unităţilor de învăţământ proprietate a cultelor recunoscute, care au alt profil decât cel teologic.

Trebuie menționat că banii vor fi acordați în limita prevederilor bugetare, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte.

„Se alocă de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, fonduri pentru proiectarea, restaurarea şi conservarea lăcaşurilor de cult, care sunt monumente istorice, şi a bunurilor din patrimoniul cultural naţional mobil aparţinând cultelor religioase recunoscute în România, pentru completarea fondurilor proprii necesare fondurilor proprii necesare întreţinerii şi funcţionării unităţilor de cult cu venituri mici sau fără venituri şi aşezămintelor de asistenţă socială şi medicală acreditate şi licenţiale, pentru amenajarea şi întreţinerea muzeelor şi colecţiilor muzeale deţinute ori pe care le administrează, pentru proiectarea, construirea şi repararea sediilor administrative ale eparhiilor, protopopiatelor sau ale centrelor de cult, a sediilor unităţilor de învăţământ proprietate a cultelor recunoscute, pentru construirea şi repararea lăcaşurilor de cult, pentru achiziţionarea de imobile necesare desfăşurării activităţii unităţilor de cult şi de asistenţă socială şi medicală susţinute de acestea, pentru construirea, amenajarea şi repararea clădirilor unităţilor de cult, având destinaţia de aşezăminte de asistenţă socială şi medicală aflate în proprietate sau în concesiune pe cel puţin 15 ani, pentru activităţile de asistenţă socială şi medicală susţinute de acestea, pentru achiziţia de mijloace fixe potrivit listei de investiţii necesare dotării lăcaşurilor de cult, aşezămintele sociale şi medicale, instituţiilor media, muzeale ale cultelor religioase, precum şi pentru susţinerea unor acţiuni cu caracter intern şi internaţional realizate de cultele religioase din România”, este scris în legea promulgată de către şeful statului.