Guvernul îşi manifestă disponibilitatea de a acorda garanţii de stat de 330 milioane euro pentru Rafo Oneşti, printr-un memorandum aprobat în şedinţa de miercuri, a anunţat premierul Emil Boc.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, anterior, la Slobozia, că Guvernul analizează posibilitatea de a emite garanţii de stat pentru RAFO Oneşti şi Şantierul Naval Mangalia pe modelul celor oferite pentru Ford şi Oltchim.

Acţionarii Rafo Oneşti au aprobat, în luna iulie, contractarea unui împrumut de 330 milioane euro de la bănci comerciale, cu garanţia statului, pentru finanţarea investiţiei de modernizare a rafinăriei şi transformarea acesteia într-un complex petrochimic cu producţie de hidrocarburi aromatice.

În luna martie, conducerea Rafo solicitase premierului Emil Boc garantarea de către Guvern a unui credit cu o valoare cuprinsă între 300 şi 350 milioane euro.

UPDATE
Boc: Vor fi salvate 2.000 de locuri de muncă

Premierul Emil Boc a anunţat că Executivul a aprobat Memorandumul privind garanţiile acordate Rafo Oneşti „pentru realizarea planului de investiţii şi a lanţului petrochimic Rafo Oneşti-Oltchim Arpechim”.
“Această măsură va duce pe de o parte la salvarea a peste 1.500-2.000 de locuri de muncă şi, pe de altă parte, va contribui la realizarea unui lanţ petrochimic extrem de important pentru industria şi economia românească”, a spus premierul Boc la finalul şedinţei de Guvern.

Boc a menţionat că decizia Guvernului reprezintă un prim pas, urmând ca procedurile să fie derulate în raport cu celelalte autorităţi ale statului român şi cu Comisia Europeană.