Luni, 23 noiembrie, Guvernul României urmează să adopte în şedinţă rectificarea bugetară. La debutul întâlnirii de la Palatul Victoria, premierul Ludovic Orban a făcut o scurtă trecere în revistă a principalelor domenii care necesită bani în plus la această rectificare.
La începutul şedinţei de Guvern de luni, premierul Ludovic Orban a oferit câteva detalii despre rectificarea bugetară. Şeful Guvernul a declarat că rectificarea ce urmează să fie adoptată luni este „absolut necesară” pentru atingerea mai multor obiective, cum ar fi plata pensiilor şi pentru asigurarea plăţilor din cadrul măsurilor active, „indiferent că este vorba de şomaj tehnic sau de programul flexibil de muncă”.
„Este necesară această rectificare pentru că am avut o situaţie care a generat noi şi noi provocări, noi şi noi cheltuieli. A trebuit să facem faţă la reglementări nou apărute care au generat noi cheltuieli şi, practic, este absolut necesară adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pentru a atinge câteva obiective.
Primul – asigurarea resurselor pentru plata pensiilor, se ştie că am crescut punctul de pensie cu 14% şi este necesar să asigurăm resursele financiare pentru plata pensiilor”, a declarat Orban, la începutul şedinţei de Guvern.
Şomaj tehnic, cheltuieli sporite în domeniul Sănătăţii sau plăţi pentru programele de investiţii locale
Premierul a adăugat că, de asemenea, este necesară asigurarea resurselor financiare pentru „plăţile din cadrul măsurilor active, indiferent că este vorba de şomaj tehnic sau de programul flexibil de muncă”.
„De asemenea, este necesară o creştere a cheltuielilor în domeniul sănătăţii, în special la bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru a face faţă cheltuielilor sporite din domeniul Sănătăţii provocate de pandemia de COVID”, a precizat Orban.
El s-a referit şi la sumele suplimentare alocate pentru investiţii la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei pentru „a putea face faţă plăţilor, în cadrul programelor de investiţii locale”, scrie Agerpres.
„De asemenea, a fost necesară rectificarea bugetară pentru a putea asigura resurse financiare suplimentare pentru plăţile care au apărut în cursul acestui an, fie că e vorba de plăţi pentru despăgubirea fermierilor ale căror suprafeţe au fost afectate de secetă, fie că este vorba de plăţi care trebuie făcute pentru decontarea subvenţiei la motorină”, a explicat şeful Guvernului.
Fondul de rezervă al Guvernului a fost realimentat
Ludovic Orban a făcut referire şi la situaţia legată de solicitările venite din partea consiliilor judeţene şi primăriilor.
„Consiliile judeţene şi primăriile solicită echilibrarea bugetelor locale pentru a face faţă cheltuielilor sociale, la nivelul consiliilor judeţene cheltuielilor pentru Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, iar la nivelul primăriilor este nevoie de o echilibrare a bugetelor locale pentru a aloca resurse suplimentare către bugetele locale, astfel încât să facă faţă plăţilor asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi.
Din acest motiv a trebuit să suplimentăm, să realimentăm Fondul de rezervă al Guvernului care a utilizat resursele pentru a face faţă cheltuielilor de diverse feluri, fie în domeniul Sănătăţii, fie în domeniul ordinii publice, fie în alte domenii de activitate, astfel încât să putem realiza o echilibrare care să asigure resursele financiare către autorităţile locale pentru plăţile sociale”, a spus Orban.
Şeful Executivului a arătat că rectificarea este necesară şi pentru realizarea unor plăţi în cadrul diferitelor scheme de ajutorare a companiilor care au fost afectate de pandemia de COVID.