Ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa a prezentat, la începutul şedinţei de Guvern, principalele modificări aduse bugetului, prin rectificarea bugetară. „PIB-ul nominal a crescut cu 21,9 miliarde de lei faţă de prognoza de la începutul anului. Rectificarea bugetară este una pozitivă, cu o încadrare într-un deficit bugetar de 2,96% din PIB”, a declarat acesta. Veniturile la bugetul general consolidat cresc cu 1,060 miliarde de lei, iar cheltuielile cresc cu 1,705 miliarde de lei. S-au asigurat fonduri suplimentare la bugetele locale-680 milioane de lei, pentru salariile profesorilor din învăţământul preuniversitare, însoţitori persoane handicap, programul cornul şi laptele în şcoli, direcţiile de asistenţă socială, serviciile de salvamar.

La ministerul Agriculturii s-au dat 1,8 miliarde de lei pentru plăţile directe. Aceste sume vor asigura integral plata în avans pentru 2018, spune Ionuţ Mişa. La MAI s-au alocat suplimentar 1,1 miliarde de lei pentru salarii şi pensii, etc. La ministerul Sănătăţii s-au asigurat suplimentar 491 milioane de lei pentru plata personalului. La ministerul Mediului de Afaceri s-au alocat 250 de mil lei pentru Start-up Nation. La MFP s-au alocat 2,4 mld lei pentru prefinanţarea de la bugetul de stat a proiectelor europene.

Banii s-au tăiat de la ministerele care angajează investiţiile mari. Ministerul Dezvoltării a pierdut 1,8miliarde de lei, iar Ministerul Transporturilor- 6,2 miliarde de lei. „Deşi s-au tăiat fonduri, ministerele rămân cu acelaşi volum de credite de angajament. Procesul de contractare a proiectelor din fonduri europene şi a proiectelor naţionale nu va fi afectat”, explică Ionuţ Mişa- Până acum s-au acordat credite de angajament de 638 de milioane de lei pentru programul  Ajutoare de stat pentru finanţarea proiectelor de investiţii, a mia spus acesta.

Creditele de angajament au impact multianual asupra bugetelor statului, adică sumele sunt destinate angajării de cheltuieli multianuale, care atrage efectuarea de plăți în exercițiile bugetare viitoare.

În consecință, cu cât creditele de angajament prevăzute în prezent vor fi mai mari, cu atât mai mare va fi presiunea pe bugetele viitoare, prin plățile care trebuie efectuate în contul cheltuielilor angajate în trecut. Bugetul general consolidat pentru 2017 prevede credite de angajament de 53,5 miliarde lei, o treime din total buget de stat. Din acestea, 36,5 miliarde lei sunt credite de angajament destinate Ministerului Dezvoltării Regionale – 31 miliarde lei fiind credite de angajament prevăzute în contul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

 

Creditele de angajament din bugetul anului  2017 sunt de circa 3,5 ori mai mari decât cele prevăzute în bugetul 2016.

De subliniat că nu toate creditele de angajament se concretizează în cheltuieli angajate. De exemplu, în 2016 au fost prevăzute credite de angajament de 15,2 miliarde lei, însă au fost angajate 10,3 miliarde lei, adică circa 68% din prevederile inițiale.

Dacă se menţine acelaşi trend, înseamnă că în 2017 vor fi angajate pentru anii următori cheltuieli de circa 25 miliarde lei, adică circa 3% din PIB, numai la nivelul Ministerului Dezvoltării.