Executivul a aprobat prorogarea până la 1 august 2017 a intrării în vigoare a legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice. Amânarea cu încă şapte luni a intrării în vigoare a acestui act normativ s-a stabilit în condițiile în care pentru aplicarea noilor reglementări este nevoie de un sistem complex, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Ar trebui înființate 42 de comisii de insolvență la nivel teritorial, un aparat tehnic și trebuie adoptate normele de aplicare a legii. „Pentru ca aceste noi structuri să poată funcționa, trebuie alocate resurse umane și financiare. Mai exact, este nevoie de specialiști care vor parcurge o etapă de pregătire profesională cu durata între una și trei luni“, se precizează în comunicat.
Guvernul mai spune că dacă nu ar prelungi termenul de intrare în vigoare a legii ar fi imposibilă aplicarea procedurii administrative de insolvență pe bază de plan de rambursare și a procedurii simplificate de insolvență, în condițiile inexistenței, respectiv, subdimensionării structurilor administrative de implementare.
Legea oferă acces persoanelor fizice la trei proceduri diferite de insolvenţă: prima, bazată pe un plan de rambursare a datoriilor, a doua presupune lichidarea de active, iar cea de-a treia este o procedură simplificată. Dintre acestea, doar prima este o procedură care nu implică instanţa de judecată.
Însă, pentru a se putea aplica aşa cum trebuie, Legea falimentului personal trebuie "completată" printr-un ansamblu de norme de aplicare care, până la acest moment, nu au fost încă stabilite pentru intrarea în vigoare. Propunerea iniţială de norme a venit din partea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) la finele anului 2015, însă acestea au fost relansate apoi, în dezbatere publică, de către Autoritate, în o cu totul altă formă, în primele luni ale acestui an. De atunci însă, Executivul nu a aprobat aceste norme.
Pe baza acestei legi o persoană fizică care domiciliază sau are reşedinţa în România va putea cere intrarea în insolvenţă dacă aceasta nu are suficienţi bani să-şi plătească datoriile (insolvenţa se prezumă dacă s-a depăşit cu 90 de zile data scadenţei) şi dacă nu există vreo probabilitate rezonabilă că-şi va reveni, pe plan financiar, în următoarele 12 luni, astfel încât să-şi poată plăti datoriile aşa cum prevăd contractele pe care le-a încheiat şi să ducă în acelaşi timp un trai rezonabil.