Sindicatele ameninţă că vor da Guvernul în judecată pentru discriminarea salariaţilor din sectorul privat faţă de cei de la stat, dacă nu majorează salariul minim pe economie la 705 lei.

Întâlnirea de marţi dintre liderii sindicatelor şi reprezentanţii Executivului s-au terminat cu ameninţări. Astfel, sindicatele cer Executivului să crească salariul minim pe economie la 705 lei prin adoptarea unei Hotărâri de Guvern şi ameninţă că, în caz contrar, vor da Guvernul în judecată pentru discriminarea salariaţilor din sectorul privat faţă de cei de la stat.

“Guvernul trebuie să scoată o Hotărâre într-o săptămână, maxim două, în care să tranşeze situaţia salariului minim pe economie, iar dacă guvernul rămâne la ideea unui salariu minim pe economie de 600 lei şi a unuia minim în sectorul bugetar de 705 lei nu înseamnă decât că acceptă o discriminare a salariaţilor. Vom acţiona în instanţă, atât în plan intern, cât şi la nivel european guvernul dacă această problemă nu este tranşată în două săptămâni”, a declarat preşedintele BNS, Dumitru Costin.
Liderul BNS a precizat că circa un milion de salariaţi primesc lunar între 600 şi 705 lei.

Dacă salariul minim nu creşte la 705 lei, sindicatele nu mai negociază cu Guvernul

La rândul său, preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a precizat că i-a cerut ministrului Muncii să-şi asume împreună cu Guvernul o hătărâre de Guvern prin care să “transfere în lege coeficientul de 705 lei din Legea unitară a salarizării”.

„CNSLR Frăţia şi celelalte confederaţii sindicale nu vor mai participa la negocieri dacă se vorbeşte în continuare despre creşterea salariului minim pe economie la 650 de lei. Dacă guvernul nu-şi asumă creşterea salariului minim la 705 lei, vom avea o discriminare a salariaţilor din România”, a explicat Petcu.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a menţionat că Executivul trebuie să-şi asume majorarea salariului minim la 705 lei, “în contextul în care nu se va ajunge la un consens între sindicate şi patronate pentru creşterea acestuia”.
“Se va reîncepe o nouă rundă ne negocieri cu patronatele pe problema salariului minim. Deşi raportul dintre salariul minim şi salariul mediu pe economie ar trebui să ajungă la 34%, partea sindicală a făcut un compromis pentru ca acesta să ajungă la nivelul de 705 lei, cât e prevăzut la bugetari, în 2010. În condiţiile evaziunii fiscale şi a existenţei unui acord tripartit semnat în 2008 pentru creşterea graduală a salariului minim până în 2014, Guvernul ar trebui să-şi asume, însă, luarea unei decizii”, a mai spus Hossu.