Comisia Europeană (CE) a avertizat Guvernul că va trece la a doua fază a procedurii de infringement pentru neîndeplinirea obligaţiilor în domeniul comunicaţiilor, dacă ordonanţa privind înfiinţarea ANCOM, pentru care Executivul a garantat cu majoritatea parlamentară, nu este aprobată rapid de Senat.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a fost înfiinţată de Guvern în luna martie, după ce Comisia Europeană a atenţionat România că decizia fostului Cabinet de a demite preşedintele autorităţii naţionale de reglementare şi de a restructura instituţia reprezintă o gravă încălcare a independenţei acestui organism.

În noua structură, autoritatea de reglementare în domeniu va funcţiona sub control parlamentar, cu o conducere numită de şeful statului la propunerea Guvernului.

Ordonanţa a fost transmisă Parlamentului spre dezbatere şi aprobare, a fost adoptată de Camera Deputaţilor, dar nu a primit un număr suficient de voturi şi pentru avizul Senatului.

Proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă urmează să fie reintrodus pe ordinea de zi a plenului Senatului, la o dată decisă de Biroul Permanent.

Telefon de la CE

Un document ministerial obţinut de Mediafax relevă însă că directorul general al Directoratului pentru Societatea Informaţională din cadrul Comisiei Europene, Fabio Colasanti, a contactat telefonic autorităţile române şi a avertizat că întârzierea în adoptarea legii de aprobare a ordonanţei „împinge Comisia să treacă în a doua fază a procedurii de infringement”.

A doua etapă a acestei proceduri presupune transmiterea unui aviz motivat, înainte ca dosarul să fie transmis Curţii Europene de Justiţie.

În urma avertismentului transmis de Comisia Europeană privind declanşarea celei de-a doua etape a procedurii de infringement, s-a stabilit ca ministrul Comunicaţiilor să iniţieze demersuri pe lângă Senat pentru urgentarea aprobării ordonanţei de urgenţă.

Ministrul Comunicaţiilor, trimis la raport

Ministrul va pleca totodată la Bruxelles, la începutul lunii octombrie, pentru a clarifica împreună cu oficialii CE şi „ultimele aspecte divergente”.

ANCOM este instituţia care stabileşte regulile pentru piaţa de comunicaţii din România, a cărei valoare se ridică la 7 miliarde de euro.

SURSA: Mediafax