Guvernul american va cere unui judecător să oblige Google renunțe la browserul Chrome, după ce gigantul tehnologic a fost găsit vinovat de practici anticoncurențiale în gestionarea motorului său de căutare.
Guvernul SUA va cere Google să renunțe la browserul Chrome
Guvernul Statelor Unite intenționează să solicite unui judecător să ordone Google să renunțe la browserul său Chrome. Dacă o astfel de măsură ar fi impusă, aceasta ar reprezenta o sancțiune fără precedent pentru gigantul tehnologic, care a fost găsit vinovat de practici anticoncurențiale în administrarea motorului său de căutare renumit la nivel global.
Ministerul Justiției are în vedere, de asemenea, solicitarea unor măsuri referitoare la noile tehnologii generative de inteligență artificială (AI) și la sistemul său de operare mobil Android, conform unor surse anonime apropiate de caz, citate luni de agenția de presă, notează Bloomberg.
În vara trecută, Google a fost condamnat de judecătorul federal din Washington, Amit Mehta, pentru practici ilegale în scopul stabilirii și menținerii monopolului său în sectorul căutărilor online.
Judecătorul ar putea decide asupra sancțiunii în august 2025, după ce autoritățile vor depune cererea oficială în noiembrie și după audierea ambelor părți programată pentru aprilie.
Posibilitatea ca Google să fie obligată să se divizeze reprezintă o schimbare semnificativă din partea autorităților americane de reglementare a concurenței, care au lăsat până acum, în mare parte, giganții tehnologici să opereze liber, în ciuda eșecului de a desface Microsoft în urmă cu două decenii.
Ministerul Justiției intenționează să ceară ca Google să se separe de Chrome, cel mai folosit browser web din lume, având în vedere că acesta constituie un punct de acces esențial către motorul de căutare, limitând astfel șansele altor potențiali concurenți.
Potrivit datelor StatCounter, în septembrie, Google controla 90% din piața globală a căutărilor online și 94% pe dispozitivele mobile.
Autoritățile ar putea propune ca Google să separe Android de alte produse
Totodată, autoritățile antitrust ar putea propune ca Google să separe Android de alte produse, inclusiv motorul de căutare și magazinul de aplicații Google Play.
Guvernul intenționează și să reglementeze rezultatele căutărilor generate de inteligența artificială generativă, denumite „AI Overviews”, care oferă răspunsuri directe la întrebările utilizatorilor, fără a mai fi nevoie să acceseze linkuri. Multe site-uri s-au plâns de scăderea traficului, iar concurenții Google în domeniul căutărilor online consideră că acest format îi lasă fără nicio șansă de a se face remarcați.
Procesul de zece săptămâni a relevat sumele uriașe plătite de filiala Alphabet pentru a se asigura că Google Search este instalat implicit, mai ales pe smartphone-urile Apple și Samsung.
Acțiunile legale au fost demarate sub administrația lui Donald Trump și continuă sub președinția lui Joe Biden.
Dacă judecătorul va aproba cerințele autorităților, acest lucru ar putea transforma piața căutărilor online și industria în creștere a inteligenței artificiale generative. Totuși, schimbările, dacă vor avea loc, se vor derula probabil pe o perioadă lungă de timp, având în vedere că Google va apela decizia.
Departamentul de Justiție nu a făcut niciun comentariu când a fost contactat luni de AFP.