Guvernul analizează măsuri fiscale dure: creșterea TVA și majorarea taxării muncii

Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a anunțat că Guvernul pregătește o reformă fiscală care ar putea include creșterea TVA de la 19% la 21%, precum și majorarea taxării muncii.

Aceste propuneri urmează să fie discutate în detaliu săptămâna viitoare cu Comisia Europeană și specialiștii din minister.

Ministrul a precizat că în procesul de reformă fiscală sunt analizate mai multe variante, inclusiv unificarea contribuției la sănătate cu impozitul pe venit și aplicarea unei cote de 20% asupra salariului brut, ceea ce ar duce la o creștere de 3% a taxelor pe salarii.

De asemenea, el a subliniat că modificările fiscale vor fi implementate gradual, pentru a permite mediului economic să se adapteze, iar colectarea veniturilor la buget să fie îmbunătățită.

„Sunt analizate variante cu creșterea TVA, varianta cu comasarea impozitului pe venit cu CASS. (…)

O să începem discuţiile cu Comisia şi cu specialiştii din minister săptămâna următoare. În reforma fiscală trebuie avute toate variantele pe masă. Să avem o perioadă suficient de mare să anunţăm modificările astfel încât mediul economic să se pregătească.

Şi impozitarea muncii şi orice modificare de taxe şi impozite va trebui să însemne o creştere graduală a încasărilor, inclusiv printr-o colectare mai bună”, a declarat Tánczos Barna la Antena 1.

TVA
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Creșterea TVA ar putea aduce 12 miliarde de lei în plus la buget, însă această măsură a fost respinsă anterior de premierul Marcel Ciolacu, care a făcut un gest simbolic pentru a-și sublinia poziția: și-a desenat un tatuaj temporar pe mână, în semn de protest.

Specialiștii avertizează că, în cazul în care măsurile vor fi adoptate, anul 2025 va aduce o creștere semnificativă a prețurilor comparativ cu 2024.

Mesajul de acum câteva zile: Nu creștem TVA, Fiscul mai colecta mai bine decât programul asumat

În urmă cu doar câteva zile, ministrul Finanțelor spunea cu totul altceva. El sublinia că autoritățile vor evita majorarea TVA în 2025. În schimb, ANAF va trebui să colecteze mult mai bine veniturile.

„Voi face tot posibilul să construim bugetul anului 2025 fără majorare de cotă la TVA și la impozitul pe venit. Vom vedea în luna ianuarie care este situația finală anuală cu deficitul.

Vom avea toate prognozele de cheltuieli, pe fiecare ordonator principal de credite. Vom încerca să ne încadrăm în această limită de 7% deși este extrem, extrem de restrictivă.

Nu îmi doresc să împovărez și mai mult mediul de afaceri.

Nu ne dorim să împovărăm și mai mult consumul. TVA-ul, știm foarte bine, o să ducă la o reducere a consumului și se va duce și în inflație imediat. Deci vom face tot posibilul să evităm asemenea decizii sau majorări de impozit”, spunea Tánczos Barna săptămâna trecută.