Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, spune că Guvernul analizează măsuri de simplificare și digitalizare privind fondurile Politicii de Coeziune.
În ședința de miercuri, Guvernul are în vedere o propunere de ordonanță de urgență care vizează simplificarea și digitalizarea gestionării fondurilor europene asociate Politicii de Coeziune 2021-2027, conform anunțului făcut de premierul Nicolae Ciucă.
Premierul a adăugat că actul normativ va fi sancționat în ședința de săptămâna viitoare. Proiectul de ordonanță va îngloba toate cunoștințele dobândite din programele anterioare care utilizează fonduri europene, 46 de miliarde de euro fiind destinate acestui cadru multianual, potrivit prim-ministrului.
„Avem astăzi pe ordinea de zi o ordonanţă de urgenţă pregătită la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin care ne asigurăm că se realizează în practica de zi cu zi tocmai această transparenţă şi fluidizare, facilitare a accesări fondurilor şi implementării proiectelor, prin digitalizarea tuturor etapelor prin care se derulează un astfel de program şi să asigurăm un tratament de finanţare prin care să fim siguri că nediscriminarea este absolut garantată”, a indicat premierul Nicolae Ciucă.
Angajamentul asumat trebuie prezentat cu date concrete
Cu ocazia vizitei comisarilor europeni Elisa Ferreira și Nicolas Schmit, Nicolae Ciucă a discutat cu aceștia despre utilizarea de către România a fondurilor de coeziune, precum și despre finalizarea cadrului multianual 2014-2020, după cum a precizat acesta.
„La 31 decembrie, va trebui să prezentăm concret date despre angajamentul pe care ni l-am asumat, astfel încât la nivelul Guvernului să avem o absorbţie pe acest cadru financiar european de cel puţin 90%”, a transmis prim-ministrul la începutul şedinţei Guvernului.
România a absorbit 53 de miliarde de euro după aderarea la UE
Conform raportului, România a obținut 53 de miliarde de euro de când a devenit membră a UE, iar anul trecut a obținut peste 11 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din total. Discuțiile, după cum a precizat premierul, s-au axat pe colectarea de experiențe și pe formularea unor proceduri care trebuie adaptate și armonizate cu standardele europene.
El a mai adăugat că este esențial ca reglementările naționale să permită transparența, flexibilitatea și digitalizarea. Comisia Europeană și cei doi comisari europeni și-au arătat dorința de a alinia toate procedurile și de a menține un dialog transparent, conform declarației premierului.
„Discuţiile au fost îndreptate în sensul în care s-a reuşit acumularea unei experienţe, realizarea unor proceduri care, desigur, au nevoie să fie adaptate şi aliniate cu prevederile europene. Să facem în aşa fel încât legislaţia naţională să permită acest mecanism de transparentizare, de flexibilizare, de digitalizare. (….) Este disponibilitate din partea Comisiei Europene. Cei doi comisari europeni şi-au exprimat disponibilitatea să putem să aliniem toate aceste proceduri, să menţinem dialogul foarte transparent”, a explicat el.