Guvernul analizează varianta recalculării pensiilor stabilite prin legi speciale, aflate în plată, inclusiv prin introducerea unui impozit ridicat, precum şi descurajarea pensionării anticipate, prin aplicarea unor procente lunare mai mari de penalizare, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.
Una dintre variante este recalcularea tuturor pensiilor aflate în plată şi stabilite prin legi speciale, folosind prevederile noii legi a pensiilor publice.
„În acest caz, dacă noile cuantumuri de pensii rezultate din recalculare sunt mai mari decât cele aflate în plată, se vor acorda noile cuantumuri. În caz contrar, se vor păstra actualele cuantumuri până când punctele calculate în baza noii legi înmulţite cu valoarea punctului vor depăşi aceste cuantumuri”, au explicat sursele citate.
O altă variantă este recalcularea tuturor pensiilor aflate în plată şi stabilite prin legi speciale, cu acordarea cuantumurilor rezultat din recalculare.
A treia variantă analizată este impozitarea suplimentară, cu un „impozit foarte mare”, a diferenţei dintre cuantumul pensiei speciale în plată şi cel al pensiei recalculate în baza noii legi.
Pentru descurajarea pensionării anticipate parţiale, varianta analizată este introducerea unor procente lunare de penalizare mai mari decât cele utilizate în prezent. În perioada cuprinsă între pensionarea anticipată parţială şi data împlinirii vârstei standard de pensionare nu va fi admis cumulul pensiei anticipate cu venituri pentru care asigurarea este obligatorie.
Indexarea anuală a punctului de pensie în funcţie de inflaţia prognozată, în locul salariului mediu brut, este o altă măsură discutată la nivelul Guvernului. Prin noul sistem, valoarea punctului de pensie va fi determinată prin aplicarea asupra valorii actuale a unui procent de creştere egal cu inflaţia prognozată pentru anul următor.
SURSA: Mediafax