Dan Barna susține că Guvernul are un angajament față de popor, iar această lege a pensiilor este necesară în contextul în care ne aflăm în prezent.
„În momentul de față e foarte clar – și acesta e un angajament, că vorbim despre o nouă lege a pensiilor”, a spus Dan Barna după ședința coaliției de guvernare.
De cealaltă parte, premierul Florin Cîțu a făcut și el o serie de precizări în legătură cu acest aspect. Potrivit acestuia, noua lege a pensiilor va fi transparentă și că vor fi „mai multe etape”.
„Legea pensiilor va fi publicată, va fi transparență, o să fie mai multe etape”, a spus premierul Florin Cîțu.
De menționat este faptul că, declarațiile acestora vin în contextul în care în ultimele zile au existat mai multe disuții în spațiul public legate de pensionarea anticipată, dar și de perioada minimă de cotizare la pensie.
Adevărul despre pensionarea anticipată
Pe de o parte, social democrații acuză Guvernul Cîțu s-ar fi angajat în fața Comisiei Europene să nu mai majoreze pensiile, să desființeze pensionarea anticipată și să crească vechimea în muncă necesară pensionării, iar la polul opus, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus că sunt „minciuni gogonate”.
Aceasta sublinia faptul că stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât în cazul femeilor cât și bărbaților și nicidecum 25 de ani. Ea a mai adăugat că nu există nicio discuție legată de majorarea stagiului minim de cotizare și nicio intenția de a elimina pensia anticipată.
„În ceea ce privește informația lansată în spațiul public, potrivit căreia „Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani”, atragem atenția că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, nu 25 de ani, și nu există nicio discuție care să vizeze majorarea acestuia.
În același timp, MMPS nu a inițiat nicio discuție și nu există nicio intenție de a elimina pensionarea anticipată”, a arătat și Ministerul Muncii într-o postare pe Facebook.