Executivul României a emis, vineri, o hotărâre prin care s-au adus modificări normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, axându-se pe impozitul pe venit, TVA și accize. Care sunt principalele măsuri cuprinse în acest demers, conform unui comunicat oficial al Guvernului?

Măsuri în domeniul impozitului pe venit

Dobânditorul dezmembrămintelor devine contribuabil, conform prevederilor Titlului IV din Codul Fiscal, în situația constituirii sau transmiterii acestora cu titlu gratuit, similare transferului dreptului de proprietate prin donație.

Clarificarea termenului „data dobândirii” în ceea ce privește proprietățile imobiliare, pentru determinarea perioadei de deținere.

Nu se percepe impozit la notarea posesiei de fapt în cartea funciară în procesul de înregistrare sistematică sau sporadică, fără implicații suplimentare, conform art. 13 și 41 din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996.

Calculul impozitului pe venit se face în funcție de perioada de deținere a proprietății și valoarea declarată, sau, după caz, de valoarea stabilită prin studiul de piață, în cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiu de piață realizat de camerele notarilor publici cu experți evaluatori autorizați conform legii.

Se introduce o prevedere referitoare la determinarea impozitului pe venit la valoarea declarată de părți, dar nu mai puțin de 20% din valoarea minimă stabilită prin studiu de piață, respectiv nu mai puțin de 80% din valoarea minimă stabilită în cazul constituirii sau transmiterii dezmembrămintelor dreptului de proprietate sau transmiterii nudei proprietăți.

Modificări în domeniul TVA

Legat de TVA, se ajustează normele metodologice pentru a reflecta modificările aduse de Legea nr. 296/2023 și OUG nr. 115/2023 în privința cotelor de TVA și condițiilor pentru aplicarea cotelor reduse.

Introducerea de dispoziții speciale aplicabile persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în Registrul Comerțului și înregistrarea în scopuri de TVA.

Stabilirea posibilității organelor fiscale de a înregistra în scopuri de TVA persoanele impozabile pe perioada suspendării deciziei de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, dispusă de instanțele de judecată.

Principalele măsuri în domeniul accizelor

În ceea ce privește modificările legate de accize, nu se mai solicită garanții pentru deplasarea produselor energetice prin conducte fixe, iar antrepozitarul autorizat nu este obligat să constituie garanție pentru produsele energetice care se deplasează din România în Uniunea Europeană, exclusiv pe cale maritimă, cu acordul celorlalte state membre implicate.

Operațiunile de ambalare nu includ activitățile de post-ambalare a produselor accizabile pentru consum, iar activitățile de post-ambalare reprezintă o ambalare suplimentară a produselor deja ambalate individual.

Se aduc clarificări privind băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat și se reglementează notificarea autorității vamale pentru aceste produse.