Guvernul va anunţa până la sfârşitul lunii iunie dacă şi cum anume va fi schimbat modul de calcul al taxei auto, eventuala modificare urmând să fie valabilă de la începutul anului 2011, au declarat, marţi, reprezentanţii Executivului, la conferinţa Mediafax Talks About Auto Industry.

„Vrem să anunţăm din timp eventuala modificare a taxei auto, de aceea ne-am propus ca până la sfârşitul lui iunie să spunem dacă, din 2011, se va modifica modul de calcul al taxei auto şi cum anume va arăta aceasta. Oamenii trebuie să ştie din timp. Vrem să respectăm, în eventualitatea unei modificări, principiul «poluatorul plăteşte», consacrat la nivel european”, a spus ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

La rândul său, premierul Emil Boc a anunţat că a fost deja constituit un grup de lucru interministerial care analizează oportunitatea modificării taxei auto, eventuala schimbare urmând să opereze din 2011.

„Un grup interministerial va lucra la o propunere pentru 2011, în parteneriat cu mediul de afaceri de profil”, a spus Boc.

Fostul ministru al Mediului Nicolae Nemirschi anunţa, anul trecut, că autorităţile intenţionau să introducă din 2010, în locul taxei de poluare, un impozit calculat în funcţie de gradul de poluare, pe principiul „poluatorul plăteşte”.

Taxa auto a fost introdusă de Guvern în luna aprilie 2008, fiind calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza capacităţii cilindrice şi emisiilor de dioxid de carbon.

Pe fondul creşterii numărului de maşini second-hand importate, Guvernul a decis, în luna decembrie 2008, ca taxa de poluare auto percepută la achiziţia maşinilor noi să fie suspendată începând cu 15 decembrie 2008, până la sfârşitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizări de până la 2.000 centimetri cubi înmatriculate pentru prima dată în România şi în Uniunea Europeană. Excepţia a fost ridicată la începutul acestui an.

Guvernul estimează că va colecta în acest an din taxa de poluare pentru autovehicule o sumă totală de 1,65 miliarde lei, un nivel similar prognozei pentru 2009, dar cu peste un miliard de lei mai mult decât încasările efective înregistrate până la sfârşitul anului trecut.

SURSA: Mediafax