Guvernul, APAPS si Consiliul Judetean Cluj intra in afacerir

resuscitarii mortului cu bani de la buget.Ce mai are Clujana astazi: tabacaria, in care Consiliul Judetean (CJ) vrea sa deschida o hala de 3.000 mp, centrala termica, sectia de articole tehnice. Toate acestea au intrat pe mana CJ, prin ordonanta a guvernului. Ajunsa in faliment, fabrica poate fi totusi o buna platforma pentru alocari de la buget pe banii contribuabililor si pentru promisiuni electorale. Iar o misterioasa relansare poate atrage miliarde, al caror traseu va fi greu de urmarit. Lip

resuscitarii mortului cu bani de la buget.
Ce mai are Clujana astazi: tabacaria, in care Consiliul Judetean (CJ) vrea sa deschida o hala de 3.000 mp, centrala termica, sectia de articole tehnice. Toate acestea au intrat pe mana CJ, prin ordonanta a guvernului. Ajunsa in faliment, fabrica poate fi totusi o buna platforma pentru alocari de la buget pe banii contribuabililor si pentru promisiuni electorale. Iar o misterioasa relansare poate atrage miliarde, al caror traseu va fi greu de urmarit. Lipsita de orice logica economica, preluarea Clujanei de catre CJ Cluj miroase a manevra politica.
Muncitorii de la Clujana au fost deja angajati de firme mai mici
In 2000, muncitorii proaspat concediati primeau scrisori de la PDSR, in care li se promitea – in schimbul voturilor – locuri de munca si redeschiderea combinatului. Adica, exact ce promite PSD Cluj din nou. Cel mai implicat pe plan local este presedintele CJ Cluj, serban Gratian, vicepresedinte al organizatiei judetene PSD, care recunoaste: „Suntem in discutie cu AVAB pentru ca datoria sa fie transformata in actiuni, prin Hotarare de Guvern, si statul sa-si mareasca capitalul social sau asa cum se face acuma la foarte multe dintre firmele cu datorii, sa stinga acele datorii, sa le treaca la datoria publica”. AVAB raspunde pe ocolite. „Clujana nu a facut si nu face exceptie de la metodele de valorificare aplicabile AVAB”, spune Mircea Ursache, vicepresedinte AVAB.
Intreprinderea fiind inchisa operational, singura conditie posibila pentru redeschiderea ei ar fi privatizarea, iar asta, numai cu un investitor privat strategic. Iar CJ nu e investitor privat! Apoi, in judetul Cluj exista o duzina de producatori de incaltaminte. Deci, aparitia unei intreprinderi de stat, fie si cu tratament fiscal preferential, este o adevarata aventura. Clujana are utilaje din anii ‘50-’60, iar cele cumparate in anii ‘90 nici n-au fost puse in functiune. Mai mult, fostii muncitori au fost deja angajati de mai micile firme producatoare de incaltaminte unde este criza de mana de lucru calificata. si ar mai fi o problema: managementul de stat! Adica, exact acela care a dus deja Clujana la faliment.
AVAB mai are de recuperat 66% din creditul de la Bancorex
Executivul a sters o parte din datoriile Clujana, prin HG nr. 798/2000. Se aproba, astfel, esalonarea la plata a obligatiilor bugetare si scutirea de la plata majorarilor de intarziere. In paralel, FPS era insarcinat sa vanda activele societatii ca unitati de afaceri autonome, iar AVAB sa suspende executarea ipotecilor constituite in favoarea sa de catre Clujana, pana la data de 30 iunie 2001.
Din datoria de 152 de miliarde de lei, pana in 2001 Clujana platise statului 141 de miliarde! Vanzarea stantelor, a unor imobile si a stocului de incaltaminte „risca” sa puna Clujana pe linia de plutire. In acel moment AVAB ii recalculeaza datoriile in dolari! In noile conditii, Clujana nu mai avea zece miliarde de lei de restituit, ci aproape 100! Soarta Clujanei parea pecetluita. Doi ani mai tarziu, PSD isi aminteste de fabrica si inventeaza artificiul transferarii pachetului de actiuni detinute de APAPS catre CJ.
„Din 1999 si pana in prezent, s-au recuperat 4,3 milioane de dolari din creanta preluata de la Bancorex, respectiv 44%”, adauga Mircea Ursache. Cu alte cuvinte, AVAB mai are de recuperat 66% din datorii, ceea ce pare greu de crezut, daca ne gandim numai la activele ramase.
Cozmanca minte in Parlament?
Guvernul a fost luat la intrebari in Parlament pe tema Clujanei. A raspuns oficial ministrul Octav Cozmanca: „CJ Cluj nu a solicitat Guvernului sa i se transfere dreptul de a se ocupa de privatizarea Clujana. Consiliul Judetean Cluj a aprobat sa se solicite Guvernului ca pachetul de actiuni detinute de stat sa fie transferat gratuit din proprietatea privata a statului in proprietatea privata a judetului”. APAPS il contrazice flagrant pe reprezentantul Executivului: „Transferul actiunilor SC Clujana SA din portofoliul APAPS catre CJ Cluj s-a realizat in urma solicitarii acestuia din urma”, transmite Adriana Pitic Tran, directorul Directiei de comunicare.
Cert este ca atat liberalii, cat si reprezentantii UDMR in Consiliul Judetean au votat cot la cot cu cei din PSD asa-zisa relansare a Clujanei. Ratiunea pentru care o asemenea afacere ar fi rentabila este de a ocoli conditiile legale vizand privatizarea. serban Gratian precizeaza: „Noi mai avem societati comerciale care se ocupa de parcul de inalta tehnologie, deci vrem sa fim un fel de varf de lance, sa cream niste intreprinderi din astea, sa le punem pe picioare pentru ca sa stimulam economia judetului. Dupa aia sa le privatizam”! Daca aceste firme ar ramane in patrimoniul CJ Cluj, poate ca am putea crede in bunele intentii ale PSD. Dar conducerea locala a PSD nu face altceva decat sa umple gaurile unor societati falimentare cu bani publici, promitand locuri de munca si bunastare in prag de alegeri.