Guvernul a aprobat un acord pentru un împrumut de 60 de milioane de euro de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru implementarea unui proiect care vizează reducerea poluării în zonele rurale. Proiectul, care va fi implementat de ministerul Mediului, este finanțat în totalitate prin acest împrumut.
Guvernul a aprobat miercuri, printr-un memorandum, demararea negocierii unui acord de împrumut între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în valoare de 60 de milioane de euro, pentru susţinerea proiectului privind prevenirea şi reducerea poluării din spaţiul rural.
Proiectul, finanțat în proporție de 100% din împrumut
Potrivit unui comunicat al Guvernului, proiectul va fi implementat pe o perioadă de 5 ani, data limită de tragere a împrumutului fiind 30 iunie 2028.
„Proiectul va fi implementat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP), existentă în cadrul acestuia. Costul total al proiectului va fi de 60 milioane de euro şi va fi finanţat în proporţie de 100% din împrumut. Finalizarea procesului de contractare în cel mai scurt timp va permite părţii române demararea în timp util a implementării proiectului şi implicit posibilitatea accesării sumelor împrumutului conform necesităţilor de finanţare. După semnare, acordul de împrumut va fi ratificat prin lege”, se arată în comunicat.
Sursa citată precizează că acordul de principiu privind contractarea acestui împrumut a fost semnat la 21 septembrie 2022, în baza căruia autorităţile române au transmis ulterior Băncii cererea de împrumut.
„În cursul lunii ianuarie 2023, părţile au purtat o serie de discuţii tehnice pentru clarificarea documentelor aferente împrumutului, respectiv Acordul de împrumut dintre România şi BIRD, Scrisoarea privind tragerile şi Scrisoarea privind informaţiile financiare, precum şi Documentul de evaluare a proiectului. Banca a propus ca împrumutul să fie aprobat de Comitetul Directorilor Executivi ai Băncii la data de 30 martie 2023. Pentru a permite încadrarea în acest termen, partea română trebuie să confirme Băncii aprobarea documentelor negociate, cel mai târziu până la data de 6 martie 2023”, se arată în comunicat.
Împrumut și pentru îmbunătățirea managementului riscurilor de dezastre
Amintim că, anterior România a încheiat un acord de împrumut de 50 de milioane de euro cu BIRD privind îmbunătăţirea managementului riscurilor de dezastre.
„Perioada de tragere s-a prelungit până în 2025, dar ca de obicei marea provocare pe care o avem sunt proiectele pentru a face cheltuieli şi a atrage aceşti bani. Tocmai de asta sper ca Institutul Situaţiilor de Urgenţă să îşi facă bine temele pentru ca până în 2025 să atragem aceşti bani. Ştiţi, în România nu ne confruntăm neapărat cu o problemă de lichidităţi, cât mai mult cu o problemă de proiecte de calitate prin care să atragem resursele financiare”, declara Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.