Sursele menţionate au explicat că autorităţile române au convenit în scrisoarea de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană că salariul minim pe economie va fi majorat numai cu inflaţia pe ultimii doi ani, dacă patronatele şi sindicatele nu ajung la un acord pentru un alt nivel.
În 2010, salariul minim pe economie este de 600 lei şi, dacă va fi majorat cu inflaţia pe ultimii doi ani, va ajunge undeva la 670 lei.
“Dacă între timp sindicatele şi patronatele ajung la o concluzie şi vor hotărî un salariu minim pentru contractul colectiv de muncă la nivel naţional, lucrurile vor fi mai simple pentru guvern, poate să se orienteze după ce au negociat partenerii sociali.
Dacă partenerii sociali nu vor reuşi să ajungă la o concluzie pe salariul minim, va trebui ca guvernul să stabilească nivelul acestuia”, au afirmat sursele guvernamentale, care au adăugat că salariul minim poate fi stabilit anul viitor şi la 750 de lei, dacă acesta va fi nivelul negociat de patronate şi sindicate.
Sursa: Agerpres