Cât ar putea crește taxele în perioada următoare?
În prezent, Guvernul Ciolacu pregătește majorarea unor taxe și impozite și introducerea unor noi taxe, cum ar fi „taxa pe lux”, ce presupune ca cetățenii români care dețin proprietăți de peste 500 de mii de euro să plătească o taxă anuală de 1% din valoarea proprietății lor, potrivit unor surse guvernamentale citate de România TV.
Guvernul Ciolacu ar dori să majoreze până la media europeană accizele pentru țigări și alcool, să majoreze taxele în industria jocurilor de noroc, inclusiv taxa de licențiere, pentru că este o industrie înfloritoare, în ciuda taxărilor actuale, și să taxeze băuturile răcoritoare care au în compoziția lor o anumită concentrație de zahăr, după modelul adoptat de Irlanda.
În plus, mâncarea pentru animale nu va mai beneficia de facilități fiscale. Mai exact, va crește Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) la 19%, începând din aceasta toamnă. La fel se va întâmpla și cu produsele bio și cu suplimentele alimentare. De asemenea, Guvernul Ciolacu pregătește o taxă pentru companiile care își externalizează veniturile, valoarea luată în discuție fiind de 15% pentru sumele scoase din România.
În rândurile următoare, aveți o listă completă a taxelor și impozitelor care ar putea fi majorate curând:
- mâncare animale de companie: TVA 19%;
- produse bio: TVA 19%;
- suplimente alimentare: TVA 19%;
- hoteluri şi restaurante: TVA 19%;
- plimbări de agrement: TVA 9%;
- taxa de 1% pe clădirile peste 500.000 euro
- taxa de 1% companii cifră de afaceri 100 milioane de euro/an;
Potrivit sursei citate anterior, deficitul bugetar este destul de mare, de aceea Guvernul României caută soluții pentru a face rost de bani. Ministrul Finanţelor, de exemplu, vrea, acum, să crească încasările la bugetul de stat cu ajutorul țigărilor, băuturilor alcoolice și sucurilor. De pe 1 septembrie 2023, accizele pentru țigări, jocuri de noroc și băuturi non-alcoolice, precum sucurile, ar putea să crească cu 10%.
Ce se va întâmpla dacă va crește TVA la 19%?
Cu câteva zile în urmă, Ion Biriș, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), a avertizat că în momentul în care TVA va creşte de la 9% la 19%, veniturile pe care statul le colectează din industrie vor scădea, se vor muta la negru pentru că niciun antreprenor nu va suporta diferența.
„Nu ne-a întrebat nimeni, personal sper să rămână la nivel de zvon şi iniţiativă fără sorţi de izbândă, pentru că vom da cu piciorul la câţiva ani de eforturi susţinute atât din partea noastră, a celor din industrie cât şi a autorităţilor, pentru ca lucrurile să intre pe un făgaş normal.
Aceşti ani de cât TVA a fost redus şi am aplicat o metodă care se aplică în Europa, rezultatele au fost benefice atât pentru noi cât şi pentru cei care colectează taxele.
În momentul în care TVA va creşte de la 9% la 19% veniturile pe care statul le colectează din industria noastră vor scădea, se vor muta la negru. Când TVA a scăzut de la 9% la 5% veniturile statului au crescut, sunt cifre.
Eu tot sper că sunt nişte chestii populiste, dau bine, dacă o stăm cu cifrele în mână şi calculăm toate celelalte venituri, tot ce implică acest proces, statul nu are decât de pierdut”, a declarat el în cadrul emisiunii TV „Proiect de ţară: România” de pe Prima News.