Guvernul ar putea reduce cheltuielile cu investiţiile pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 4,6% negociată cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), dacă veniturile la bugetul consolidat nu vor fi realizate, a declarat pentru MEDIAFAX Gheorghe Gherghina, secretar de stat la Finanţe.
„În cazul în care se va întâmpla să nu se realizeze veniturile, vom reduce şi cheltuielile pentru investiţii, pentru a respecta ţinta de deficit bugetar”, a spus Gherghina.
El a afirmat că deocamdată nu sunt probleme cu realizarea veniturilor programate.
„După cum au început să meargă veniturile în aprilie, credem că rezultatele din primul trimestru vor fi cele mai slabe din 2009”, a arătat Gherghina.
Oficialul a afirmat că, pentru luna aprilie, veniturile bugetare se vor apropia de nivelul programat sau chiar îl va atinge.
Potrivit datelor finale ale Ministerului de Finanţe, deficitul bugetului general consolidat a fost de 7,925 miliarde lei, respectiv 1,5% din PIB, la finele primului trimestru, încadrându-se astfel în ţinta negociată cu FMI, de 8,3 miliarde lei.
Deficitul bugetar a rezultat din venituri totale de 38,06 miliarde lei şi cheltuieli de 45,98 miliarde lei.
Veniturile din primul trimestru au scăzut cu 5,5%, respectiv 2,2 miliarde lei, comparativ cu nivelul din perioada similară a anului trecut, de 40,25 miliarde lei.
În acordul încheiat cu FMI, România a negociat o ţintă de deficit bugetar pentru al doilea trimestru al acestui an de 14,5 miliarde de lei, de 18,6 miliarde de lei pentru finele primelor trei trimestre şi de 24,3 miliarde de lei pentru 2009.
Autorităţile române au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.