Mai puțin de 3% dintre unitățile administrativ-teritoriale din România, adică 89, sunt cadastrate integral. După ce Programul Național de Investiții și Relansarea Economică a fost dat publicității, Guvernul ar urma să aloce în următorii şapte ani 1,2 miliarde de euro pentru lucrări de cadastru la nivelul întregii țări.
Guvernul ar urma să aloce în următorii şapte ani 1,2 miliarde de euro pentru lucrări de cadastru la nivelul întregii țări.
Programul Național de Investiții și Relansarea Economică a fost dat publicității luna aceasta, iar autoritățile locale sunt interesate să obțină fonduri în condițiile în care, din aproximativ 22 de milioane de hectare de teren, aproximativ trei sferturi nu au beneficiat de servicii de Cadastru și Întabulare.
În județul Bistrița Năsăud o singură comună are inventariate toate terenurile și străzile, conform Radio România Actualități.
Mai puțin de 3% dintre unitățile administrativ-teritoriale din România, adică 89, sunt cadastrate integral. În alte peste 2.000 de localități se derulează lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților, care vizează o suprafață de aproximativ 4,4 milioane de hectare. Printre acestea se numără și orașul Bistrița.
Cadastrarea integrală a 246 de orașe și comune din 30 de județe
„Am fost pioneri, suntem singurul oficiu şi singurul municipiu care face cadastru în România, Bistrița, o lucrare deosebit de complexă și 70.000 de hectare sunt în lucru. Am avut de învățat foarte mult, atât noi, cât și executanţii lucrărilor”, a transmis șeful Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Emil Mănășturean.
Luna trecută s-a inițiat o procedură de licitație deschisă pentru cadastrarea integrală a 246 de orașe și comune din 30 de județe. Finanțarea este asigurată din fonduri europene.