Guvernul Boc 1/2. Criza 2.0

Indiferent de cum va arăta, noul guvern va avea, cel puţin până la alegerile din 22 noiembrie, o singură preocupare: victoria lui Traian Băsescu. În urmărirea acestui scop, îi vor sta însă două mari piedici. În primul rând, sindicatele, cărora premierul nu a avut nici până acum ce să le ofere, iar ajuns în acest punct va avea cu atât mai puţin. Da, sindicatele sunt tot timpul nemulţumite, doar că acum au şi instrumentele să se facă auzite: pe 5 octombrie, este anunţat

Indiferent de cum va arăta, noul guvern va avea, cel puţin până la alegerile din 22 noiembrie, o singură preocupare: victoria lui Traian Băsescu. În urmărirea acestui scop, îi vor sta însă două mari piedici.

În primul rând, sindicatele, cărora premierul nu a avut nici până acum ce să le ofere, iar ajuns în acest punct va avea cu atât mai puţin. Da, sindicatele sunt tot timpul nemulţumite, doar că acum au şi instrumentele să se facă auzite: pe 5 octombrie, este anunţată greva sistemului public, la care ar putea participa până la 800.000 de bugetari. Iar aceasta este doar o formă de avertisment, diverşi lideri sindicali, în frunte cu cei din educaţie şi administraţie, afirmând răspicat că vor bloca procesul electoral.

În al doilea rând, ziua alegerilor este apropiată de cea în care Guvernul, oricum va arăta el, speră să primească cea de-a treia tranşă FMI, în urma unei evaluări care va coincide, temporal, cu perioada campaniei electorale. Perioadă în care România va trebui să aibă pusă la punct legea bugetului de stat şi pe cea a salarizării şi să menţină ţinta arieratelor. În toate aceste cazuri, Guvernul va fi nevoit să se bazeze pe bunăvoinţa parlamentarilor de la formaţiunile adverse.

Mediul de afaceri întoarce spatele

„Cred că majoritatea oamenilor de afaceri au fost luaţi prin surprindere de acest eveniment. Am sperat cu toţii că se va ajunge la un consens politic în interesul ţării. Deocamdată, nu se pune problema unui colaps total, pentru că există banii de la FMI, dar în două-trei luni situaţia va fi mult mai gravă“, spunea preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, la aflarea veştii privind retragerea PSD de la guvernare.

Dincolo de problemele locale, criza politică va avea, cu siguranţă, consecinţe privind percepţia externă asupra României. „Mediul de afaceri era deja afectat de criză, deci chestiunea e acum mai degrabă una de credibilitate externă. Marii investitori vor avea reţineri să mai intre în ţară, se ştie că întotdeauna se feresc de zonele instabile din punct de vedere politic. Bineînţeles că din această cauză bursa va scădea, iar leul va avea de suferit“, arată lanţul economic al slăbiciunilor Dan Ghibernea, country manager al dezvoltatorului maghiar Trigranit.

Mai exact, „ce se va întâmpla în continuare la nivelul cursului depinde doar de capacităţile BNR, dar scenariile cu un curs de 3,7-4 lei pe euro nu mai pot fi realiste în acest context“, explică Radu Crăciun, directorul de investiţii al grupului financiar Eureko.

„Nu ne aşteptam oricum la prea multe lucruri de la Guvern, ne-am dat seama demult că trebuie să ne descurcăm singuri. Problema este că, în ministerele afectate, proiectele în derulare vor fi stopate“, spune şi Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR. Atrage astfel atenţia asupra blocajului administrativ ce se va instaura, cel mai probabil, în perioada imediat următoare, consecinţă a obiceiului de a schimba garda „nealiniată politic“ a tuturor instituţiilor publice, fie ele locale sau centrale.

Niciun guvern nu ne-a ajutat, aşa că nu am spe­ranţe nici pentru viitorul executiv, cu atât mai mult cu cât, probabil, nici nu va avea susţinere.
Augustin Hagiu, preşedinte, Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT)

Cu siguranţă, emisiunea de eurobonduri programată nu va mai avea loc, pentru că nu va mai cumpăra nimeni.
Radu Crăciun, director de investiţii Eureko

Efecte în economie

Cursul valutar Potrivit unei analize Royal Bank of Scotland, în următoarele săptămâni BNR va reuşi să ţină cursul în frâu, bazându-se pe rezervele de circa 30 de miliarde de dolari. Aceasta este, însă, doar o soluţie pe termen scurt.

Credibilitatea externă Instabilitatea mediului politic şi economic se va reflecta în valoarea investiţiilor străine directe, oricum în scădere cu 50% faţă de 2008. În ceea ce priveşte agenţiile de rating, acestea probabil nu vor lua măsura retrogradării decât în cazul neîndeplinirii programului convenit cu FMI.

BVB deschisese în creştere şedinţa de joi, dar imediat după anunţul demisiei miniştrilor PSD piaţa a trecut pe minus. Reacţia va fi aceeaşi în faţa oricărui dezechilibru.