Sute de susținători ai fostului președinte al Braziliei au luat cu asalt sediile puterii politice, judiciare și legislative. După ore de haos, poliția braziliană a recucerit clădirea Congresului Național după ce protestatarii pro-Bolsonaro au luat cu asalt sediul.
Guvernul brazilian a recuperat clădirile de la protestatarii pro-Bolsonaro. Situația a fost asemuită cu cea de la Capitoliu
Susținătorii fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro, care refuză să accepte înfrângerea în alegeri, au luat cu asalt Congresul, Curtea Supremă și palatul prezidențial duminică, la o săptămână de la învestirea rivalului său de stânga, președintele Luiz Inácio Lula da Silva.
Mii de demonstranți au ocolit baricadele de securitate, s-au urcat pe acoperișuri, au spart ferestre și au invadat cele trei clădiri, despre care se credea că erau în mare parte goale în weekend. Unii dintre manifestanți au cerut o intervenție militară pentru a-l readuce la putere pe Bolsonaro, de extremă dreapta, sau pentru a-l înlătura pe Luiz Inácio Lula da Silva de la președinție.
Au trecut câteva ore până când controlul clădirilor din vasta Piață a celor Trei Puteri din Brasilia a fost restabilit, iar sute de participanți au fost arestați.
Bolsonaro a fost acuzat că a încurajat revolta
Într-o conferință de presă din statul Sao Paulo, Luiz Inácio Lula da Silva l-a acuzat pe Bolsonaro că a încurajat revolta celor pe care i-a numit „fanatici fasciști” și a citit un decret proaspăt semnat pentru ca guvernul federal să preia controlul asupra securității în districtul federal.
„Nu există niciun precedent pentru ceea ce au făcut și acești oameni trebuie să fie pedepsiți”, a declarat Luiz Inácio Lula da Silva.
Postul de televiziune Globo News a arătat protestatari purtând culorile verde și galben ale drapelului național, care au ajuns să simbolizeze, de asemenea, mișcarea conservatoare a națiunii și care au fost adoptate de susținătorii lui Bolsonaro.
Fostul președinte s-a certat în repetate rânduri cu judecătorii Curții Supreme, iar sala în care aceștia se întrunesc a fost devastată de revoltători. Aceștia au folosit furtunuri de incendiu în interiorul clădirii Congresului și au răscolit birourile din palatul prezidențial. Ferestrele au fost sparte în toate clădirile.
Fostul președinte respinge acuzațiile lui Lula
Bolsonaro, care a zburat în Florida înainte de învestirea lui Luiz Inácio Lula da Silva, a respins acuzația președintelui duminică târziu. El a scris pe Twitter că protestele pașnice fac parte din democrație, dar vandalismul și invadarea clădirilor publice sunt „excepții de la regulă”.
Poliția a tras cu gaze lacrimogene în eforturile sale de a recupera clădirile, iar la sfârșitul după-amiezii a fost arătată la televiziune cum îi conducea pe protestatari pe o rampă de la palatul prezidențial cu mâinile legate la spate. La începutul serii, după ce autoritățile au recăpătat controlul asupra clădirilor, ministrul Justiției Flavio Dino a declarat într-o conferință de presă că aproximativ 200 de persoane au fost arestate și că ofițerii au folosit mai multe gaze lacrimogene pentru a alunga protestatarii care mai stăteau.
Dar, cu pagubele deja făcute, mulți din Brazilia se întrebă cum de poliția a ignorat avertismentele abundente, a fost nepregătită sau a fost cumva complice.
Lula a declarat la conferința sa de presă că a existat „incompetență sau rea-credință″ din partea poliției și că aceasta a fost la fel de complice atunci când susținătorii lui Bolsonaro s-au revoltat în capitală cu câteva săptămâni în urmă. El a promis că acei ofițeri vor fi pedepsiți și expulzați din corp, scrie Politico.
SUA, și nu numai, au condamnat revoltele
Președintele american Joe Biden a declarat reporterilor că revoltele din Brazilia au fost „scandaloase”. Consilierul său pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, a făcut un pas mai departe pe Twitter și a declarat că SUA „condamnă orice efort de subminare a democrației în Brazilia”.
Ulterior, Biden a scris pe Twitter că așteaptă cu nerăbdare să continue să lucreze cu Luiz Inácio Lula da Silva, calificând revoltele drept „un atac la adresa democrației și a transferului pașnic al puterii în Brazilia”.
Ministrul britanic de Externe James Cleverly a scris pe Twitter: „Încercările violente de a submina democrația în Brazilia sunt nejustificate. Președintele @LulaOficial și guvernul Braziliei au sprijinul deplin al Regatului Unit”.
În Mexic, președintele Andres Manuel Lopez Obrador s-a postat pe Twitter pentru a denunța ceea ce a numit o „tentativă de lovitură de stat condamnabilă și antidemocratică a conservatorilor din Brazilia, incitată de liderii puterii oligarhice, de purtătorii săi de cuvânt și de fanatici”.
În timp ce președintele francez Emmanuel Macron a scris pe Twitter: „Voința poporului brazilian și instituțiile democratice trebuie să fie respectate! Președintele @LulaOficial poate conta pe sprijinul neabătut al Franței”.
Președintele argentinian Alberto Fernandez a făcut apel la unitate în regiune și i-a oferit sprijinul său lui Luiz Inácio Lula da Silva.
„Vreau să îmi exprim repudiul față de ceea ce se întâmplă la Brazilia. Sprijinul meu necondiționat și al poporului argentinian pentru @LulaOficial în fața acestei tentative de lovitură de stat cu care se confruntă”, a scris Fernandez pe Twitter.”
„UE condamnă actul de violență nedemocratică care a avut loc la 8 ianuarie în inima cartierului guvernamental din Brazilia”, a declarat șeful diplomației europene Josep Borrell. „Democrația braziliană va învinge violența și extremismul”, a mai spus el.
Borell a adăugat că UE a promis încă o dată sprijin deplin pentru președintele Luiz Inácio Lula da Silva și și-a exprimat solidaritatea cu instituțiile democratice ale țării. El i-a îndemnat pe liderii politici brazilieni, și mai ales pe fostul președinte Jair Bolsonaro, să „acționeze în mod responsabil și să le spună susținătorilor lor să plece acasă”.