Planuri de criză la Londra! Guvernul Marii Britanii se gândeşte să apeleze la Armată.
Armata britanică ar putea ajuta la funcţionarea serviciilor publice, în caz de nevoie
Mai exact, Guvernul condus de premierul Rishi Sunak analizează posibilitatea ca Armata să ajute la funcţionarea serviciilor publice în cazul în care lucrătorii din instituţii esenţiale, precum Serviciul Naţional de Sănătate (NHS), ar intra în grevă.
Informaţia a venit din partea preşedintelui Partidului Conservator, Nadhim Zahawi, transmit jurnaliştii agenţiei Reuters.
Totul se întâmplă în contextul în care Marea Britanie se confruntă deja cu acţiuni de protest împotriva creşterii facturilor la energie.
Sâmbătă, 3 decembrie, militanţi din mai multe organizaţii neguvernamentale au ocupat instituţii, sedii de societăţi energetice şi magazine din Londra, Manchester, Liverpool şi alte oraşe britanice.
„Nu este momentul pentru grevă, este momentul pentru a încerca să negociem”
De partea cealaltă, Guvernul de la Londra le-a cerut în mod repetat lucrătorilor să renunţe la acţiunile de protest, explicând că nu îşi poate permite să majoreze salariile pentru a putea acoperi creşterea inflaţiei şi că, în orice caz, eventualele majorări ale remuneraţiilor ar antrena o sporire a preţului carburanţilor şi, ulterior, a preţului final, în dauna consumatorilor înşişi.
Liderul conservatorilor britanici, Nadhim Zahawi, a transmis că mesajul adresat sindicatelor este să spunem „nu este momentul pentru grevă, este momentul pentru a încerca să negociem”.
„Dar în absenţa acestui lucru, pentru Guvern este important să aibă planuri de rezervă”, a adăugat Nadhim Zahawi într-o declaraţie pentru Sky News.
Publicaţia Sunday Times a relatat că Guvernul condus de premierul Rishi Sunak, care se confruntă cu numeroase probleme economice, ar putea revitaliza planurile ce prevăd limitarea activităţilor greviste în rândul angajaţilor din sectorul public, inclusiv al personalului NHS, profesorilor şi pompierilor.
Reamintim că grupurile de protest cer Guvernului britanici să ia imediat măsuri în ce priveşte criza energiei şi a costului vieţii prin introducerea Energiei pentru toţi (Energy for All), definită ca o cantitate de energie „universală şi gratuită care să acopere necesităţile oamenilor” şi care poate fi suportată de stat prin „încetarea subvenţionării din banii contribuabililor a combustibililor fosili, o taxă excepţională mai eficientă aplicată companiilor energetice şi tarife mai mari pentru consumul energetic al locuinţelor de lux”.