Cel puţin 50.000 de locuri de muncă vor fi pierdute ca rezultat al economiilor de 6,2 miliarde de lire sterline din cheltuielile publice, anunţate de noul guvern britanic, potrivit unor economişti citaţi marţi de cotidianul The Telegraph.

John Philpott, economistul-şef al Institutului pentru personal şi dezvoltare, estimează că aceste reduceri vor scădea cu 50.000 numărul angajaţilor publici în acest an fiscal, şi avertizează asupra efectelor asupra companiilor ce au contracte cu organismele publice.

La rândul său, profesorul Colin Talbot de la Manchester Business School apreciază că numărul total al locurilor de muncă ce se vor pierde se va apropia de 100.000, dintre care 45.000 de consultanţi, contractori şi furnizori.

Printre cele mai controversate anunţuri se numără reducerea cu 200 milioane de lire a bugetelor universităţilor şi cu 1,2 miliarde de lire a subvenţiilor pentru consiliile locale.

Conform Trezoreriei, cea mai mare parte a economiilor va rezulta din reducerea cheltuielilor cu consultanţă, publicitate, tehnologia informaţii şi agenţii neguvernamentale.

Contractele de achiziţii vor fi amânate, reziliate sau renegociate, iar angajările în serviciul public vor fi în mare parte îngheţate.

Trezoreria a refuzat să estimeze impactul acestor tăieri bugetare asupra locurilor de muncă, insistând însă că efectul general va fi pozitiv, întrucât va creşte încrederea în economie. ‘La finalul procesului, vom avea o economie mai puternică’, a declarat ministrul de finanţe George Osborne.

Guvernul are prevăzute pentru acest an cheltuieli de circa 700 miliarde de lire, cu 150 miliarde peste ceea ce colectează din taxe şi impozite.

Potrivit secretarului Trezoreriei David Laws, reduceri suplimentare vor fi anunţate mai târziu în cursul anului, când ministerele îşi vor prezenta bugetele departamentale începând din aprilie viitor.

SURSA: Agerpres