Autorităţile bulgare se aşteaptă la o contracţie economică de 2% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2010, faţă de prognoza de 6,3% pentru 2009, potrivit unui document al guvernului Bulgariei.

Actul ar urma să fie aprobat miercuri de executiv şi conţine estimări privind indicatorii macroeconomici pentru Bulgaria în perioada 2009-2013.

Criza economică a pus capăt unei perioade de 12 ani de creştere economică în Bulgaria, ca urmare a dispariţiei finanţării ieftine şi a prăbuşirii exporturilor.

Partidul GERB, câştigătorul alegerilor parlamentare din luna iulie, a anunţat măsuri de sporire a veniturilor pentru a reduce deficitul bugetar.

Executivul intenţionează să îngheţe salariile pentru angajaţii din domeniul public, să menţină actualul curs de schimb şi să reducă contribuţiile sociale cu 2,5%, de la 31,6% în prezent, potrivit unei surse.

Autorităţile de la Sofia se aşteaptă la o revenire pe creştere a economiei în 2011, respectiv cu 3,8%.

O mare parte a analiştilor se aşteaptă ca Bulgaria să fie următorul stat din Europa de Est, membru al Uniunii Europene, care va apela la ajutorul Fondului Monetar Internaţional, urmând Ungariei, României şi Letoniei.

SURSA: Mediafax