În linie cu o rezoluţie adoptată la începutul acestei luni de Parlamentul bulgar, Guvernul condus de conservatorul Boiko Borisov a mandatat Ministerul Energiei să reia acţiunile de identificare de oportunităţi pentru construcţia centralei nucleare de la Belene.
Se aşteaptă ca Ministerul Energiei să organizeze, coordoneze şi să supervizeze negocierile cu potenţialii investitori şi producătorii de echipamente, să ia măsuri şi să elaboreze o procedură de selectare a unui investitor strategic şi să propună modalităţi de structurare a proiectului până la data de 31 octombrie 2018.
În 2008, compania rusă Atomstroyexport şi compania energetică de stat din Bulgaria (NEK) au semnat un contract pentru designul, construcţia şi instalarea a două unităţi la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre. Însă, în 2012, Bulgaria a anulat proiectul Belene, în lipsa unor investitori străini, la care s-au adăugat presiunile Bruxellesului şi Washingtonului de a limita dependenţa energetică a ţării faţă de Rusia.
Conform Agerpres, care citează BRA, Bulgaria a cheltuit deja circa 1,8 miliarde de dolari pentru acest proiect până în anul 2012, când guvernul de atunci, condus tot de Boiko Borisov, a decis suspendarea lucrărilor. Situl şi facilităţile instalate – achiziţionate din Rusia – au fost totuşi conservate şi întreţinute în acest timp.
Cu ajutorul celor două reactoare de 1.000 de megavaţi de la Belene, Bulgaria doreşte să înlocuiască patru vechi unităţi nucleare de producţie sovietică ale centralei de la Kozlodui, închise în urmă cu peste un deceniu din cauza temerilor privind securitatea.
La centrala de la Kozlodui încă sunt operaţionale două reactoare nucleare de producţie sovietică, date în exploatare în anii 1987 şi 1991.