Noul guvern ceh, condus de Petr Necas, va prezenta un buget pentru 2011 mai auster decât prevedea executivul precedent, a declarat ministrul de finanţe Miroslav Kalousek, transmite agenţia austriacă APA.

Potrivit cotidianului “Hospodarske noviny” de marţi, proiectul de buget pe care îl va prezenta Kalousek va fixa o ţintă de deficit de 4,6% din PIB, faţă de 4,8% cât era prevăzut anterior.

În total, cheltuielile vor fi reduse cu 58,5 miliarde coroane (2,37 miliarde euro) în comparaţie cu 2010. Alte zeci de miliarde vor fi câştigate prin majorări de impozite.

Dacă aceste măsuri nu vor fi aplicate, deficitul bugetar va depăşi pragul de 200 miliarde coroane. “Un astfel de scenariu catastrofal nu este posibil, conform principiului răspunderii bugetare asumat de actualul govern”, le-a scris Kalousek colegilor de cabinet.

Măsurile din economie vor viza numeroase domenii: vor fi reduse, în primul rând, bugetele ministerelor şi mai multe cheltuieli sociale, iar anunţata diminuare a contribuţiilor la asigurările sociale şi de sănătate nu va mai avea loc.

Alte miliarde vor fi obţinute prin înjumătăţirea sprijinului acordat de stat băncilor pentru locuinţe – o formă de economisire foarte populară în Cehia -, de la 3.000 coroane (116,8 euro) la 1.500 coroane (58,4 euro) pe an şi persoană.