Cu câteva minute înaintea unui termen crucial, prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a ajuns la un acord pentru formarea unui guvern, a confirmat el pe Twitter. Urmează astfel să formeze guvernul cel mai de dreapta din istoria Israelului.
Benjamin Netanyahu afirmă că a format un guvern de dreapta şi de extremă dreapta. Negocierile au durat până în ultimul moment.
Prim-ministrul israelian desemnat, Benjamin Netanyahu, a anunțat seara târziu, pe 21 decembrie, că este în măsură sa formeze viitorul guvern cu partenerii săi din partidele ultra ortodoxe şi de extrema dreaptă.
Câștigător împreună cu aliații săi la alegerile legislative de la 1 noiembrie, el avea termen până la ora 23:59 miercuri să anunțe președintelui Isaac Herzog că a „reușit” să formeze viitorul guvern, succedându-i astfel prim-ministrului precedent, Yair Lapid.
„Îl am”, a scris în ebraică pe Twitter Benjamin Netanyahu, cu câteva minute înaintea expirării acestui termen, pentru a anunța formarea viitorului guvern. Președinția israeliană a confirmat pentru AFP că şeful Likud l-a „sunat” pe Isaac Herz „pentru a-l informa” despre această veste la termen.
Benjamin Netanyahu a cerut o prelungire de 14 zile
„Dragă președinte, grație uriașului sprijin public pe care l-am primit la ultimele alegeri, vă informez că am putut forma un guvern care va acționa în interesul tuturor cetățenilor Israelului„, a adăugat prim-ministrul desemnat.
După alegeri şi în virtutea regulilor israeliene, Benjamin Netanyahu avea termen până pe 11 decembrie să-şi anunţe guvernul, dar a cerut o prelungire de 14 zile, maximum prevăzut de lege.
Or, preşedintele Herzog nu i-a acordat decât zece zile în plus şi presa israeliană se aştepta la un anunţ în cursul zilei şi aceasta chiar dacă componenţa exactă a viitorului guvern nu este încă total stabilită.
A semnat înțelegeri cu partidele de extrema dreaptă
Partenerii sunt totuşi cunoscuţi, în ceea ce urmează să fie, potrivit analiştilor, guvernul cel mai de dreapta din istoria Israelului: cele două partide ultraortodoxe Shas şi Iudaismul unificat al Torei (UJT) ca şi cele trei formaţiuni de extrema dreaptă, Sionismul religios al lui Bezalel Smotrich, Puterea evreilor al lui Itamar Ben Gvir şi Noam al lui Avi Maoz.
În ultimele săptămâni, partidul lui Benjamin Netanyahu, Likud, a semnat înțelegeri cu partidele de extrema dreaptă plănuind o repartizare a anumitor posturi precum cel de ministru al securităţii naţionale pentru Itamar Ben Gvir, răspunderea pentru colonii în Cisiordania ocupată pentru Bezalel Smotrich sau un portofoliu pentru Arié Dery, liderul Shas.
Totuşi, deputaţii israelieni mai trebuie să voteze în a doua şi a treia lectură proiecte de lege pentru a-i permite lui Arié Dery să ocupe un post de ministru după ce a fost găsit vinovat de fraudă fiscală şi lui Itamar Ben Gvir să-şi extindă viitoarele puteri de ministru asupra poliţiei israeliene.
Democraţia israeliană în pericol?
Procuroarea generală a Israelului, Gali Baharav-Miara, a avertizat satămâna trecută că proiecte de lege ale viitorului guvern ameninţă să facă din Israel o „democraţie care are acest nume, dar nu esenţa ei”.
„Politizarea forţelor de ordine va da o lovitură serioasă principiilor celor mai fundamentale ale statului de drept, adică egalitate, lipsa arbitrariului şi imparţialitatea”, a adăugat ea, precizând că „blitz-ul legislativ” actual ar putea duce la schimbări „profunde” şi ar necesita „mai multe dezbateri”.
Înaintea învestirii viitorului guvern anunţate „cât mai curând posibil” de către Benjamin Netanyahu, adică săptămâna viitoare sau încpoutul lui ianuarie potrivit analiştilor, prim-ministrul desemnat şi aliaţii săi ar putea încerca să fie adoptate de Knesset aceste proiecte de lege.
Cel mai peren dintre şefii de guvern din istoria Israelului, cu 15 ani în funcţie (1996-à 1999 şi 2009 – 2021) şi deci obişnuit să formeze coaliţii, Benjamin Netanyahu trebuie să distribuie şi portofoliile ministeriale în propria sa formaţiune. Ceea ce nu este uşor, deoarece „există mai multe cereri ale deputaţilor partidului Likud pentru portofolii importante dacât posturi disponibile, după acordurile cu ceilalţi parteneri ai coaliţiei”, scria miercuri cotidianul de centru-dreapta „Maariv”, a arătat France 24.