Guvernul a avizat, printr-un proiect de lege, un transfer de terenuri către Consiliului Judeţean Iaşi, pentru modernizarea aeroportului din localitate, şi a decis să solicite Parlamentului ca acest act normativ să fie aprobat în regim de urgenţă, a anunţat, miercuri, premierul Emil Boc.

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, au semnat, la începutul lunii august, un acord privind un schimb de terenuri între cele două instituţii, pentru modernizarea aeroportului din Iaşi.

Documentul prevede cedarea de către Ministerul Apărării a unei suprafeţe de 25,9 hectare de teren în zona Aeroportului din Iaşi, ministerul primind în schimb un alt teren în localitatea Holboca, în suprafaţă de nouă hectare.

Proiectul modernizării aeroportului din Iaşi a fost început de CJ în urmă cu câţiva ani, lucrările neputând fi demarate din cauza unor litigii între Consiliul Judeţean şi diverse instituţii şi oameni de afaceri asupra unor terenuri din zona respectivă.

Potrivit conducerii CJ Iaşi, la aeroportul din Iaşi este necesară în primul rând prelungirea pistei actuale, care în prezent nu permite aterizarea sau decolarea avioanelor de mari dimensiuni.

Costul lucrărilor de modernizare a fost estimat la câteva zeci de milioane de euro, proiectul urmând să fie realizat, cel mai probabil, printr-un parteneriat public-privat.