Jurnalista Antena 3 Mădălina Mihalache, una dintre cele două reprezentante ale mass-media care au fost agresate la Congresul PNL, este de părere că Florin Cîţu va pleca de la Palatul Victoria, moţiunea de cenzură ce va fi votată marţi, 5 octombrie, urmând să dărâme actualul Guvern PNL.
În continuare, într-o postare pe pagina sa de Facebook, jurnalista analizează mutările pe care le-ar putea face preşedintele Klaus Iohannis, dar şi cei din PNL.
Florin Cîţu ar putea păstra, mai mult ca sigur, o funcţie sau funcţii importante şi în continuare
“Scenariul cel mai probabil dupa ziua de marti
- Guvernul Citu va fi demis, marti, prin motiune de cenzura. Astazi, cred ca nici Citu nu mai crede altfel. Va ramane interimar aproape 45 de zile.
- Iohannis convoaca partidele la consultari. PNL nu merge sa discute cu USR, invocand faptul ca tocmai a dat jos Guvernul alaturi de PSD si AUR, iar PSD nu vine cu propunere de premier. Presedintele constata ca nicio propunere de premier nu are in spate o majoritate parlamentara.
- Iohannis desemneaza un premier de sacrificiu, care va pica la votul din Parlament. Nu este exclus ca el sa fie chiar Nicolae Ciuca. Pentru a elimina riscul razgandirii si al investirii insa, ar putea fi, mai degraba, un apropiat al lui Florin Citu, asa cum vor apropiatii sai. Iohannis ar putea sa-i faca pe plac lui Citu, iar liberalii sa plece pe fenta lui Iohannis ca merge pana in panzele albe pentru Florin Citu.
- La a doua runda de consultari, partidele merg cu aceleasi pozitii. Presedintele il desemneaza pe Florin Citu. Ii arata ca a facut tot posibilul pentru el, Iohannis avand interesul propriu sa nu strice inca o relatie cu presedintele PNL. Citu se va da cu fundul de pamant, dar degeaba. Nici PSD, nici USR nu va vota un Guvern Citu 2. Va fi al doilea Guvern care pica in Parlament.
- Desi poate s-o faca, Iohannis nu va declansa alegeri anticipate. Va convoca a treia runda de consultari cu partidele pentru desemnarea unui al treilea premier care sa si treaca de votul Parlamentului. Sunt doua variante.
- Iohannis nu mai vrea USR la guvernare, deci prima optiune a PNL va fi PSD. Dupa doua Guverne respinse, nu este exclus ca un al treilea Cabinet interimar sa fie votat de PSD. De dragul stabilitatii si al interesului national, evident. O sa spuna: noi am vrut anticipate, dar Iohannis se opune. Nu avem alta varianta pentru ca tara o duce greu. Prin urmare, PSD ramane in opozitie, obiectivul partidului pana aproape de 2024, dar si cu sacii in caruta, deopotriva. Voturile PSD vor avea, in mod evident, un pret.
- Abia a doua varianta este impacarea cu USR. Ciolos vrea vicepremier si ministru de Externe, functii din care sa castige sprijin extern si din care sa atace prezidentialele din 2024. In schimb, USR sa cedeze Justitia. Si, eventual, Drula sa nu mai fie in Guvern. Socoteala lui Ciolos de acasa, pe care o face el pe persoana fizica cu PNL, putin probabil, sa se potriveasca cu aia din partid, acolo unde gruparea inca unita Barna – Drula – Mosteanu – Ghinea detine controlul votului majoritar, deci al deciziilor.
- In ambele cazuri, Florin Citu va fi, fie presedinte al Senatului, fie vicepremier si ministru al Finantelor Publice. Asta pentru ca detine functia de presedinte PNL si Iohannis are inca nevoie de el. Altfel, l-ar fi inlaturat de pe tabla fara sa clipeasca, cat inca mai are puterea asta.
- Daca Nicolae Ciuca isi va asuma pozitia de iepuras, atunci, cel mai probabil, premier învestit de Parlament va fi Lucian Bode, exponentul grupului comun Cluj-Salaj, tot mai puternic in PNL. Asta daca echipa Citu, cat va mai ramane in ea, va permite si nu va izbucni inca din acel moment un conflict in interiorul PNL.
- PNL va ajunge, din nou, macinat de scandaluri interne care se vor rasfrange asupra guvernarii. Istoria ne arata ca ciocnirea dintre premier si presedintele partidului, atunci cand nu sunt una si aceeasi persoana, este inevitabila. Singura necunoscuta este timpul in care se produce ruptura.”
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin