Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, Florin Jianu, a vorbit într-un interviu pentru Evenimentul Zilei despre situația mediului privat din țara noastră în contextul pandemiei de coronavirus.
Acesta a punctat faptul că mediul privat a fost puternic afectat de pandemie, angajații de aici având foarte mult de suferit. Pe de altă parte, Florin Jianu declară că, în tot acest timp, sistemul public și bugetarii nu au avut de suferit, având în vedere, printre altele și diferența de salariu mediu dintre public și privat, scrie EVZ.
„Dacă ne referim la realitatea în care am intrat cu toții în anul 2020 când din cauza pandemiei s-au luat măsuri economice dure, atunci ar trebui să vorbim despre solidaritate între sistemul public și sistemul privat. Dar solidaritate a fost doar din partea mediului privat.
Și angajatorii și angajații din mediul privat au fost foarte afectați de criza economică generată de pandemie. Și sunt în continuare. Din mediul public nu a suferit nimeni.
Diferența dintre venitul angajatului din mediul public raportat la venitul celui din mediul privat este de 50% în avantajul primului. În mediul public salariul mediu este de 5.000 de lei pe când în mediul privat este de 3.000 de lei”, a declarat Florin Jianu.
Trebuie să existe solidaritate între mediul public și privat
Acesta a vorbit și despre cerere sindicatelor de mărire a salariilor bugetarilor în plină criză generată de pandemie. Florin Jianu consideră, așa cum a precizat anterior, că trebuie să existe o solidaritate între mediul privat și cel public. Acesta a punctat că sindicatele ar trebui să ceară și indicatori de performanță pentru banii aceștia, ala cum se face și în mediul privat, având îmn vedere că salariile s-au tot mărit pentru bugetari, dar serviciile publice pentru cetățeni nu s-au îmbunătățit.
„Cum v-am spus, cred în solidaritatea dintre mediul privat și mediul public. Odată cu cererea de mărire a salariilor, sindicatele ar trebui să solicite și indicatori de performanță pentru fiecare leu primit în plus. Dar și indicatori de performanță pentru ce primesc acum. În mediul privat așa se plătesc salariile. După performanță. În mediul public salariile s-au tot mărit, ultima oară în 2019, dar nu s-a văzut o îmbunătățire a serviciilor publice față de cetățeni. Stăm tot la cozi la ghișee, birocrația este la fel de mare”, a mai precizat președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România.
Programul de relansare pentru mediul privat a fost sistat
În privința măsurilor pe care IMM-urile le cer Guvernului, Florin Jianu a precizat că Guvernul Orban începuse programul de relansare pentru mediul privat, însă actualul Guvern Cîțu l-a sistat din cauza celor din USR care nu au fost de acord cu ce s-a convenit anterior.
„Fostul premier Ludovic Orban a început să aplice ceva din programul privind cele 30 de miliarde de euro prevăzute pentru relansarea mediului privat. Dar Guvernul Cîțu a sistat programul. Nu din inițiativa premierului. Cei de la USR nu au fost de acord cu cele convenite anterior.
Ei au spus că vor refacerea planurilor stabilite (n.r. USR, prin Cristian Ghinea, deține ministerul Fondurilor Europene care se ocupă de aplicarea Programului de Reziliență, iar președintele USR, Dan Barna, este vicepremier). Noi cerem să ne întâlnim cu toții și să vedem mai repede unde merg acești bani. Mediul privat a performat mereu când a derulat fonduri europene. Nu mai este timp. Trebuie să ne mișcăm foarte repede”, a mai declarat Florin Jianu pentru EVZ.