Guvernul Florin Cîțu nu renunță la ideea de a privatiza, total sau parțial, cele mai profitabile companii ale statului.

La fel ca și Guvernul Orban, actualul Executiv se lovește însă de Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, ce interzice vinderea participațiilor statului și a activelor de stat cel puțin până în 2022.

Se vrea abrogarea Legii

Dacă Guvernul Orban a încercat, fără sorți de izbândă în Parlament, printr-o artificiu legal, să eludeze Legea amintită și a vrut să dea liber la vinderea activelor de stat, iată că Executivul Cîțu ar vrea să abroge complet și definitiv legea.

”PRĂDUITORII NU SE LASĂ

Cîțu pregătește OUG ca să abroge Legea de protejare a avuției naționale. Am reușit anul trecut să trecem legea prin care îi împiedicam să vândă timp de doi ani participațiunile statului la companiile sale.

Am făcut-o, tocmai pentru a nu permite speculatorilor să profite de căderea piețelor financiare și să ia pe nimic cam tot ce a mai rămas de luat…

Vor acum să prăduiască Portul Constanța, Aeroporturile, Hidroelectrica și CEC-ul.”, a scris joi pe Facebook senatorul PSD Daniel Zamfir, unul dintre susținătorii Legii nr. 173/2020.

Întoarcere la metoda privatizării prin vânzarea de active

Trebuie precizat că Guvernul Orban a dorit, în toamna anului trecut, scoaterea activelor companiilor de stat din rândul interdicțiilor prevăzute de Legea nr. 173/2020, pentru a le putea înstrăina prin vânzare.

Companiile de stat ar fi putut rămâne astfel doar entități juridice pe hârtie, după ce ar fi rămas fără activele lor cele mai valoroase, pe care Guvernul intenționa să le vândă.

Ar fi fost o întoarcere la metoda privatizării prin vânzarea de active, care a dus la punerea pe butuci a industriei și economiei românești în anii ’90.

Semnalul de alarmă a fost tras la acea vreme de analistul economic Adrian Câciu, în data de 2 septembrie, când Ordonanța a mai fost odată pe ordinea de zi, dar s-a reușit amânarea ei în ultima secundă, datorită unor intervenții ale unor structuri care au înțeles că odată cu vânzarea activelor, statul român va rămâne cu companiile doar pe hârtie.