Guvernul condus de Florin Cîțu dorește să suspende pensionările anticipate ale acestor români. Dacă acest lucru se va aplica, atunci acești români nu vor putea să se pensioneze înainte de 1 ianuarie 2023.
Guvernul Cîțu vrea să suspende aceste pensionări anticipate! Românii nu se vor mai putea pensiona înainte de 1 ianuarie 2023
Actualul Guvern pregătește o ordonanță de urgență prin care românii care lurează în sistemul național de urgență nu vor mai putea să se pensioneze anticipat. Concret, aceștia nu vor putea să iasă la pensie mai devreme de 1 ianuarie 2023.
Guvernul spune, drept motivație, că a luat această decizie deoarece un procent foarte mare din personalul de urgență ar avea dreptul să se pensioneze în perioada următoare. Cu toate acestea, reprezentanții personalului medical spun că decizia nu are justificare.
„În toată această perioadă chiar nu au fost probleme, solicitări, în așa fel încât să blocheze sistemul cum s-a încercat să se menționeze în nota de fundamentare a obligativității suspendării acestei legi. Sunt foarte puțini cei care chiar au probleme de sănătate și pe care nu avem unde să-i folosim în alt loc de muncă corespunzător pregătirii și atunci ca să nu-i blocăm sau să-i ținem neplătiți, fără activitate în unitate, au posibilitatea să se retragă fără să fie penalizați”, a spus Gheorghe Chiș, președintele Federației Naționale Ambulanța.
Ce se arată în motivare
Potrivit motivării trimise la Consiliul Economic și Social, 20% din personal se poate pensiona în perioada următoare. În ceea ce privește pensionările din următorii trei ani, aproape jumătate din ambulanțieri și 30% dintre medicii din unitățile de urgențe ar putea ieși la pensie. Peste 34% dintre operatorii registratori de urgență ar putea să solicite pensionarea anticipată.
Cu toate acestea, Gheorghe Chiș, președintele Federației Naționale Ambulanța, spune că numerele din nota de fundamentare sunt mai mici în realitate.
„Faptul că s-a încercat și se încearcă suspendarea acestei legi și nu se recunoaște acest drept pentru acest persoanal, pentru personalul din sistemul de urgență, creează o revoltă și o nemulțumire pentru că aceste măsuri au fost luate din birou, nu din teren. Statisticile care au fost puse pe nota de fundamentare nu se bazează pe realitatea situației”, a adăugat Gheorghe Chiș.
Sursă foto: Guvernul României, captură video