Guvernarea de dreapta e mai bună pentru România, spune edilul
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că partidele de dreapta din România nu reușesc să se coalizeze la nivel național, în ciuda disponibilității electoratului de a le susține, așa cum a arătat rezultatul alegerilor recente.
El a subliniat că guvernările de dreapta au fost, în opinia sa, mai bune pentru România decât cele de stânga, făcând referire și la modul în care guvernele Ciucă și Ciolacu au gestionat jaloanele Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Nicușor Dan consideră că guvernările de dreapta din România, fie că vorbim de Convenția Democrată sau de Alianța DA, au avut performanțe mai bune în guvernare comparativ cu cele de stânga. El a comparat performanțele Guvernului Ciucă cu cele ale Guvernului Ciolacu, subliniind că, în privința PNRR, guvernarea de dreapta a gestionat mai bine jaloanele și obiectivele stabilite.
„Eu sunt un pic îngrijorat, fără să vorbesc aici de calitatea mea de primar, pur și simplu de cetățean care dorește, evident, pentru sine, pentru familia lui, binele acestei țări. Sunt îngrijorat că dreapta nu se coalizează la nivel național. În primul rând, teza mea este că guvernările de dreapta, așa cum au fost ele după Revoluție, au fost mai bune decât guvernantele de stânga, fie că vorbim de Convenția Democrată, fie că vorbim de Alianța DA.
Chiar dacă comparăm acum cum s-a descurcat pe PNRR, pe jaloane din PNRR, Guvernul Ciucă, față de cum se descurcă Guvernul Ciolacu, guvernarea de dreapta e mai bună pentru România în opinia mea”, a declarat, joi seară, la Digi 24, Nicușor Dan.
Apel la coaliție între partidele de dreapta
Dan și-a exprimat dorința de a vedea o coaliție a partidelor de dreapta, care să ofere un proiect clar pentru o viitoare guvernare. Acesta a menționat că există o serie de partide de dreapta – PNL, USR, REPER, Forța Dreptei, PMP, dar și partide mici locale, care au obținut scoruri bune la alegerile locale și europarlamentare.
Cu toate acestea, el a subliniat că până acum nu există un proiect comun care să unească aceste forțe.
„Avem PNL, avem USR, avem REPER, Forța Dreptei, PMP, Alianța Independenților, mai multe partide mici locale, care toate au luat scoruri bune la alegerile locale și europarlamentare și toți oamenii ăștia ar trebui să vină cu un proiect să spună vrem să guvernăm împreună și eu nu văd proiectul ăsta (…)
Pe rezultatele de la alegerile europarlamentare și locale am văzut o disponibilitate a alegătorilor de dreapta de a da votul pentru partide”, a mai declarat Nicușor Dan.
Nicușor Dan a avertizat că actuala alianță PSD-PNL, care guvernează de aproape trei ani, a evoluat de la un echilibru inițial condus de PNL la o situație în care PNL-ul este marginalizat. Aceasta ar putea fi o problemă pentru forțele de dreapta, în cazul în care nu se organizează pentru a oferi o alternativă viabilă în alegerile viitoare.
„Avem o alianță PSD-PNL de aproape 3 ani, am văzut perioada în care a fost condusă de PNL, când am văzut un echilibru și vedem acum această alianță condusă de PSD în care vedem că PNL-ul este ignorat”, a mai spus edilul Capitalei.
Termenul limită pentru depunerea alianțelor electorale la Biroul Electoral este 10 septembrie, iar primarul Capitalei subliniază că timpul pentru formarea unei coaliții de dreapta este scurt.