"Nu ştim cum va arăta la final noua formulă de a aloca fonduri primăriilor, dar vrem să asigurăm un nivel minim pentru toate primăriile sărace. De la acel nivel minim să începem cu echilibrarea. Pentru că astăzi, încă pe formulă, avem primării care nu pot din veniturile proprii şi din veniturile pe care le primesc de la bugetul de stat să-şi asigure cheltuielile de funcţionare şi atunci este o problemă de funcţionare. Trebuie să asigurăm mai întâi un minim pentru toată lumea. S-a semnat ordinul de mărire al plafonului şi săptămâna viitoare şi acolo unde vor fi mici restanţe la plata salariilor din primării se vor achita până la sfârşitul lunii octombrie", a spus Vâlcov.

Acesta a spus că în cazul schemelor de ajutor de stat pentru companii se speră crearea unui număr total de 35.000 de locuri de muncă.

"Cu privire la fondul de ajutorare a IMM-urilor, abia a fost deschisă schema, dar sunt mai multe persoane juridice, care până în prezent au solicitat 600 de locuri de muncă. Noi avem pentru această primă sesiune sume alocate pentru 3.000 de locuri de muncă, de aceea am şi prelungit perioada de depunere până la 28 noiembrie. Ne aşteptăm să creăm 35.000 de locuri de muncă pe această schemă. Este o schemă nouă, sunt foarte multe solicitări, ni se pun foarte multe întrebări şi cred că vom avea foarte mult succes. Şi cred că în anii viitori dacă vom avea succes vom cere Guvernului să mărească alocarea pentru această schemă. Acestea sunt fonduri sută la sută din bugetul de stat, nu sunt fonduri europene. Sunt 600 de milioane de euro pe şase ani, 2,7 miliarde pentru o schemă şi noi avem deja două scheme, avem şi acea schemă extrem de importantă mai ales pentru marile companii sau pentru cei care vor să facă investiţii de peste 10 milioane de euro", a spus Vâlcov.

Guvernul a avizat în luna septembrie schema de ajutor de stat pentru companii valabilă până în anul 2020, cu un buget total de 2,7 miliarde lei (600 milioane euro), pentru finanţarea nerambursabilă a costurilor cu active corporale şi necorporale aferente investiţiei initiale, plata efectuându-se în perioada 2015-2023.

Bugetul maxim al schemei este de 2,7 miliarde lei, pentru perioada 2015-2023, iar bugetul maxim anual este de 450 milioane lei.

AGERPRES