“Obiectivul acestei reforme este ca munca în sectorul privat să își continue dezvoltarea”, a afirmat Marta Elena Feito – Ministrul muncii și securității sociale – anunțând că guvernul urmează să ridice mai multe restricții asupra întreprinderilor cubaneze mici.
Peste 2000 de domenii cu activitate economică ar fi acum autorizate să activeze în sectorul privat. Lista anterioara cu cele 127 de activități autorizate, inițiată în anul 2010 de către guvernul președintelui Raul Castro, a fost eliminată și înlocuită cu o lista care identifică 124 de zone care ar fi rezervate, parțial sau total, statului – cel mai probabil acestea se regăsesc în domenii de securitate, mass-media și sănătate. Întâlnirile oficiale, pentru a finaliza ultimele detalii ale reformelor, se vor stabili în luna aprilie când Partidul Comunist din Cuba va organiza întâlnirile oficiale.
În esență, decizia de a deschide economia, predominant condusă de stat către expansiunea sectorului privat, marchează un punct de cotitură pentru viitorul economic și politic al Cubei.
Economia cubaneză a fost lovită de starea actuală de pandemie, aceasta și-a închis granițele, pentru turiști, din martie până în noiembrie 2020. Nici sancțiunile impuse de SUA, fosta administrație a lui Trump, nu au ajutat, resticțiile de călătorie fiind interzise. Economia țării a scăzut cu 11% în 2020, a raportat Financial Times, importurile au scăzut cu mai mult de 30%, în special cele de trabucuri și tigari de foi. Încă de la redeschiderea aeroporturilor și ridicarea restricțiilor, cazurile de Covid s-au multiplicat de patru ori în Cuba, amenințând eforturile de redresare economica.