1,2 miliarde de euro, redirecționați către domeniile cu cea mai mare nevoie
Potrivit lui Marcel Boloș, colaborarea strânsă cu Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, se reflectă în soluții concrete pentru români.
„Am discutat astăzi la Bruxelles două inițiative esențiale pentru România: suplimentarea sprijinului pentru persoanele defavorizate și investiții în educația orientată spre piața muncii.
Sunt măsuri pe care vrem să le realizăm prin realocarea economiilor provenite din execuția financiară a proiectelor finanțate”, a scris acesta pe Facebook.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a afirmat că planul lor este să adapteze Programul Incluziune și Demnitate Socială (PIDS) 2021-2027, astfel încât resursele europene să acopere integral o serie de nevoi urgente:
- Acordarea sprijinului de 250 lei pentru persoane vulnerabile în cel puțin două tranșe + 125 lei prin pachete alimentare, tot în două tranșe.
- Acordarea voucherelor educaționale de 500 lei pentru aproximativ 600.000 elevi defavorizați.
- De asemenea, caută soluții pentru a finanța în continuare vouchere de energie pentru populația vulnerabilă.
Universități conectate la economie prin programul STEP
Marcel Boloș a menționat că a discutat despre implementarea programului STEP (Platforma Tehnologii Strategice din Europa) în cadrul Programului Educație și Ocupare (PEO), pentru care a fost deja aprobată relocarea a 600 de milioane de euro.
El a adăugat că discuțiile vor continua la nivel tehnic, cu scopul de a asigura, în final, oferirea următoarelor beneficii:
- Relansarea Innotech Student: Acordarea de sprijin de până la 𝟐𝟎𝟎.𝟎𝟎𝟎 𝐞𝐮𝐫𝐨 pentru absolvenții care doresc să își dezvolte propriile afaceri.
- O curriculă universitară adaptată cerințelor pieței muncii, în special în domeniile tehnologice și industriale.
- Laboratoare de practică în universități, pentru ca studenții să învețe aplicat, nu doar teoretic.
- Incubatoare de afaceri în universități, pentru dezvoltarea inițiativelor studenților.
„Mulțumim doamna comisar pentru tot ajutorul în beneficiul real al oamenilor!”, a conchis ministrul.
Câți bani riscă România să piardă din PNRR
În altă ordine de idei, amintim că România riscă să piardă 13,7 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) dacă nu își îndeplinește obiectivele de investiții, a avertizat recent ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.
Acesta a precizat că până în august 2026 mai trebuie implementate 449 de jaloane și ținte, însă, până în prezent, doar 14% dintre acestea au fost realizate. Întârzierile semnificative au atras deja atenția Comisiei Europene.
„Dacă nu ducem la îndeplinire aceste obiective, riscăm să pierdem 13,7 miliarde de euro și, în plus, aceste investiții să rămână fără sursă de finanțare”, a subliniat acesta.
Mai multe puteți citi aici.