Se va vota aderarea României la Spațiul Schengen la următoarea reuniune a Consiliului JAI
Ministerul de Interne, Lucian Bode, a explicat, vineri, că va fi votată, din nou, aderarea României la Spațiul Schengen la următoarea reuniune a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI), care va avea loc abia în primăvara anului viitor.
„Deocamdată rămânem în acest scenariu, cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI, din martie, sau la orice alt Consiliu extraordinar”, a zis el.
Acesta a calificat drept „injustă” decizia Austriei de a nu vota pentru aderarea României la zona de liberă circulație din Europa deoarece Guvernul de la Viena a dat acest veto fără argumente, „în condiile în care pe data de 16 noiembrie, aici la București, valida printr-o declarație susținerea pentru aderarea României la Spațiul Schengen”.
În plus, pe data de 23 noiembrie și pe data de 5 decembrie, România a propus mai multe soluții Guvernului de la Viena, dar „nu au fost auzite”. „Vorbesc de plan de acțiune, de colaborare polițienească, de acțiuni comune la frontieră, de preluare migranți.”
Ministrul de Interne a precizat, de altfel, că nu au fost luate în considerare nici soluțiile propuse de Comisia Europeană.
„Regulile sunt foarte clare, o decizie de aderare a României la spațiul Schengen poate fi luată doar de Consiliul Justiție și Afaceri Interne, secțiunea Afaceri Interne. Următorul Consiliu JAI ordinar este programat pentru luna martie. Dacă până atunci, va exista un Consiliu extraordinar, și președinția în exercițiu, cehă, a Uniunii, președinția viitoare, suedeză, de la 1 ianuarie, va agrea împreună cu Comisia, împreună cu statele candidate, să introducă pe ordinea de zi acest punct, în înțelegerea serviciliu juridic al Comisiei nu este nevoie să parcurgem toate procedrurile parcurse deja, ci este nevoie de un vot și de unanimitate”, a mărturisit Lucian Bode.
Nu s-a solicitat decuplarea României de Bulgaria pentru a intra în Spațiul Schengen
Ministrul de Interne a precizat, totodată, că nu s-a solicitat decuplarea României de Bulgaria în privința aderării la zona de liberă circulație din Europa deoarece ar fi fost incorect din partea Guvernului de la București.
„Am încercat să negociem cu toată lumea… dovadă că ieri am primit susținerea a 26 de state membre, toți ne-au susținut, cu excepția Austriei. Ar fi fost incorect din partea noastră. Nu s-a pus această problemă din două motive: este nevoie de unanimitate si noi am inceput evaluarile cu Bulgaria, avem o relație foarte bună cu bulgarii”, a explicat Lucian Bode.
Potrivit spuselor sale, la finalul reuniunii Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI) din statele membre UE, toți participanții erau supărați. „E un moment de cotitură pentru țara noastră și pentru UE… la final, ministrul croat nici nu a mai luat cuvântul”, a spus Lucian Bode.
Vă amintim că parlamentarii din „Forța Dreptei” și de la Uniunea Salvați România (USR) vor depune, luni, o moțiune împotriva lui Lucian Bode „pentru eșecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen”.