Legea, care a fost aprobată de Parlamentul ungar săptămâna trecută, a ridicat o serie de îngrijorări. Cu toate acestea, guvernul Orban apără modificările adoptate, punctând doar că au fost subliniate anumite aspecte.
Guvernul Orban apără noua lege
Guvernul ungar a apărat joi, în faţa preocupărilor din partea comunităţii LGBT+, o nouă lege ce permite cetăţenilor să-i denunţe anonim pe cei care „pun la îndoială” concepţia despre căsătorie, familie şi gen.
Potrivit şefului de cabinet al prim-ministrului, Gergely Gulyas, acest text urmăreşte pur şi simplu armonizarea legislaţiei cu o directivă a Uniunii Europene din 2019 privind protecţia avertizorilor.
„Am adoptat un standard european” în timp ce „subliniem anumite aspecte”, a declarat responsabilul în faţa presei, ca reacţie la critici, relatează France Presse.
Aprobat de Parlament săptămâna trecută, acest amendament la o lege din 2014 extinde lista domeniilor pentru care cetăţenii pot raporta.
În scopul „protejării modului de viaţă maghiar”, amendamentul autorizează astfel denunţarea „oricărei puneri sub semnul întrebării a căsătoriei”, înscrisă în Constituţie din 2019 ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie.
De asemenea, încurajează denunţul persoanelor care neagă „dreptul copiilor la o identitate corespunzătoare sexului lor la naştere”.
Îngrijorare la nivel european
În vizită joi la Budapesta, ministrul francez pentru afaceri europene Laurence Boone a discutat subiectul cu diverşi miniştri.
„Am ridicat această problemă (…), explicând că desigur nu este o lege care să fie în concordanţă cu valorile europene”, le-a declarat ea unor jurnalişti. În plus, spectrul este „atât de larg încât ridică inevitabil îngrijorări cu privire la implementare”.
„Nu este un semnal politic bun”, a considerat dna Boone.
Pentru Aron Demeter, purtător de cuvânt al Amnesty International, este un text în linie cu „campania homofobă şi transfobă a guvernului”.
Aceasta nu va duce la nicio sancţiune potrivit guvernului, dar subminează drepturile fundamentale ale Uniunii Europene (UE), alimentând „un climat de frică şi autocenzură”, estimează el.
„Unii se tem că copiii vor fi îndepărtaţi din familiile homoparentale” pe baza rapoartelor viitoare, a adăugat el.
Viktor Orban a modificat treptat legislația
Din 2018, Ungaria şi-a modificat treptat legislaţia ca parte a unui proiect societal al prim-ministrului Viktor Orban, care vrea să inaugureze o „nouă eră iliberală”, aminteşte AFP.
Legea a interzis studiile de gen, înregistrarea schimbărilor de sex la starea civilă şi adopţia de către cuplurile homosexuale.
Din 2021, legea interzice de asemenea discutarea schimbării sexului sau a homosexualităţii cu minorii, iar Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement, susţinută de cincisprezece ţări UE.
Anterior, Ungaria era una dintre cele mai liberale ţări din regiune. Homosexualitatea a fost dezincriminată aici la începutul anilor 1960 şi uniunile civile între parteneri de acelaşi sex au fost recunoscute în 1996.