Guvernul de la Chișinău a suspendat activitatea unor companii. Vindeau piese de avioane în Rusia

steag republica moldova

SURSA FOTO: Dreamstime

Pe 7 august, Consiliul pentru Promovarea Proiectelor Investiționale, care include mai mulți membri ai Guvernului, a suspendat activitatea a trei companii din Moldova care intermediau vânzarea pieselor pentru avioane în Rusia.

Activitatea a trei companii din Republica Moldova , suspendată

Sunt implicate companiile Airrock Solutions, Maxjet Service și Aerostage Services.

Procesul verbal al ședinței, condusă de premierul Dorin Recean, specifică faptul că aceste întreprinderi activează în domeniul producției, exportului, reexportului, importului armamentelor, munițiilor și echipamentelor militare, precum și al produselor, tehnologiilor și serviciilor ce pot fi utilizate la fabricarea și utilizarea armelor nucleare, chimice, biologice și de rachete.

Pe 12 iunie, Statele Unite ale Americii au impus sancțiuni asupra celor trei firme din Republica Moldova, precum și asupra guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guțul.

Intermedierea comerțului cu piese pentru avioane de către companiile din Moldova a fost posibilă deoarece țara noastră nu a aderat la regimul de sancțiuni anti-ruse în domeniul aviației, potrivit unui material publicat de Europa Liberă.

Dorin Recean / Sursă: Facebook, Dorin Recean

Companiile respective au intermediat vânzări de piese de avioane în Rusia

În ianuarie, sursa citată a raportat că firmele din Moldova au intermediat vânzări de piese de avion în Federația Rusă în valoare de cel puțin 15 milioane de dolari în anii 2022 și 2023.

Aceasta s-a întâmplat deoarece Republica Moldova nu a aderat la regimul de sancțiuni anti-ruse în domeniul aviației impus de Uniunea Europeană ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022.

Uniunea Europeană a declarat atunci că este „îngrijorată” de raportările privind eludarea sancțiunilor și a subliniat că guvernul de la Chișinău ar trebui să ia măsuri.

Alte 12 companii sunt investigate de Guvernul de la Chișinău

Amintim că în Republica Moldova, statul va supraveghea activitatea a 12 companii care administrează nave petroliere maritime incluse în „flota din umbră” a Rusiei. Guvernul a decis că tranzacțiile acestor firme vor trebui să fie coordonate în prealabil.

Consiliul pentru Promovarea Proiectelor de Investiții de Importanță Națională a decis că cele 12 companii înregistrate în Republica Moldova trebuie să obțină aprobatul prealabil pentru orice investiție, conform informațiilor de pe evz.ro.

Guvernul a stabilit că toate tranzacțiile acestor firme trebuie aprobate în prealabil.

Aceste companii, identificate pe platformele internaționale ca fiind implicate în gestionarea și administrarea navelor petroliere maritime, fac parte din așa-numita „flotă din umbră” a Rusiei.

Într-o decizie a Consiliului, s-a subliniat că activitatea acestor firme este strâns legată de domenii esențiale pentru securitatea națională, astfel că toate investițiile vor fi monitorizate cu cea mai mare atenție. Mai multe puteți citi aici.